Foto: Fredrik Jonsving

Kusk stoppad – hästen hade piskmärken

En norsk kusk stoppades nyligen mitt under VM i körning i Nederländerna. Anledningen: Hästen hade märken som bedömdes komma från piskrapp.

Det var under precisionskörningen i enbets-VM som ekipaget stoppades.  Kusken, som tävlade under norsk flagg, stängdes av från sista dagens VM-klasser.

Den norske kusken har förklarat märkena med att han klippt hästen strax innan tävlingen och att huden därmed varit känsligare.

– Jag har aldrig använt piskan för att tillrättavisa hästen. Jag har den bara för att styra med, har kusken själv sagt till den norska tidningen vg.no.

Kusken har också sagt att han accepterar reglerna och straffet, men att han med handen på hjärtat inte har slagit hästen.

Rapporten om ännu en piskincident kommer nu bara ett par månader efter att norska Cecilie Hatteland piskat sin häst Alex med flera rundslag under tävlingarna i Falsterbo. Hatteland fick en varning.

Även tidigare i år höjdes röster om hantering av hästar på tävling då britten Ben Talbot piskat sin häst under tävling i Storbritannien.Hästen vägrade och möttes av flera slag av ryttaren.

Det är ännu inte klarlagt om den norske kusken kommer att få några ytterligare konsekvenser än petningen från helgens tävling.

Piskincident under Nations cup

Krönika: Hästarna får stryk och ingen bryr sig

Hoppfansen rasar mot norsk varning

Hästen vägrar – piskas

Gilla Sportbladet Ridsport på Facebook!

Gilla Ridenews på Facebook!
Följ oss på Instagram

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.