Evelin Lavén laddar om inför finalen. Foto: Privat

Kvalvinnaren mäter motståndet i SM-finalen

Evelin Lavén köpte hästen Easy Q av Jennie Juhlin i maj förra året. Nu gör Evelin och valacken sitt första SM som young rider tillsammans.

Evelin Lavén har haft en lysande inledning på SM-finalen på Helsingborgs Fältrittklubb. I fredagens kval segrade Ängelholmsryttaren – i sitt första Young Rider-SM med hästen Easy Q. .

– Jag tycker att det känns jättebra. Det känns skönt att vi fick en bra runda idag, sa hon efter segern.

Topplaceringen ger 19-åringen sista startnummer i söndagens final.

– Man har ju lite koll på hur det gått för de andra. Om ingen annan är felfri vet man ju vad som gäller, säger hon.

Hästen Easy Q har Evelin ägt i ett och ett halvt år. Hon köpte valacken som speedhäst då han mäter runt 165. Hennes andra förmågor är betydligt större – och långsammare.

– Mina andra är runt 178 … De är inte så snabba. De blir mer 15 till 16-placerade, säger Evelin som har sju hästar hemma och tävlar och tränar hästar för andras räkning.

När det kommer till motståndet är hon ödmjuk.

– Det känns som att alla är väldigt bra. Kolla på Mikaela Gusthapson till exempel. Hon har ju något SM-guld innan dessutom. De flesta är nog rätt så säkra, säger Evelin.
Själv har hon slutat åtta, femma och fyra på SM. Förra året startade 19-åringen hästen Canada i 150. Hon vann också en 140-klass på Elmia Scandinavian Horse show för några veckor sedan.
På lördagen gäller jogg och lite markarbete för Easy Q. För Evelin gäller det att ladda om för Consolation för young riders med hästen Canada.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.