Fokus. Henrik von Eckermann tog en placering i GCT Super Grand Prix. Arkivbild: Fredrik Jonsving

Von Eckermann placerad i Prag – enda kvinnan vann

Henrik von Eckermann och Evelina Toveks superhäst Castello 194 gjorde en rejäl upphämtning och slutade nia i GCT Super Grand prix i Prag under lördagskvällen. Segrade gjorde startfältets enda kvinna, Edwina Tops Alexander och California.

Det var gott om nerver på den fullsatta arenan i Prag. Både Henrik von Eckermann och Peder Fredricson drog med sig bommar och tidsfel i första rundan. Nio fel var bäddade för en tuff fortsättning. Peder Fredricson och Hansson WL hade dessutom ett missförstånd efter ett hinder där valacken höll på att svänga åt fel håll. Missen kostade värdefull tid.

– Man kan säga att det är otroligt mycket nerver ikväll. Man har inte tävlat om såna här pengar innan. Delvis har ryttarna hög press på sig själva men sen känner man såklart viss press inför hästägarna också, även om de själva inte sätter den pressen, sa Sylve Söderstrand efter första rundan.

Det vara bara två ekipage som klarade första rundan felfritt. Det handlar om Australiens Edwina Tops Alexander med hästen California och världsettan Harrie Smolders med Zinius (Nederländerna).

– Man kan verkligen säga att man får lyfta på hatten för Edwina Tops Alexander. Det skulle inte förvåna mig om hon är i topp ikväll. Hon kommer i alla fall vara topp tre, det är jag säker på, sa Sylve Söderstrand efter den första rundan.

Han hade rätt. Australiensiskan kammade hem storpotten på över 313 000 euro. Världsettan Harrie Smolders, från Nederländerna, gjorde en ofrivillig avsittning i andra rundan med Zinius och var därmed borta ur leken. Tvåa slutade istället belgaren Ludger Beerbaum och Casello före Nederländernas Frank Schuttert och Chianti’s Champion. Andra och tredjeplats gav drygt 250 000 respektive 188 000 euro.

Del två

För svenskarnas del blev det inga miljoner. Peder Fredricson och Hansson WL med sina nio fel i första rundan kom aldrig till start i den andra. Henrik von Eckermann och Castello fick ytterligare ett ner – banans första hinder – och miljondrömmen gick i kras för svenskekipagen. Men Henrik von Eckermann gjorde en rejäl upphämtning i andra. Ett ner gav en slutlig niondeplats för ekipaget. Det gav drygt 32 000 euro i premie.

Sylve Söderstrand befinner sig som bekant i Prag. Han öser beröm över arrangemanget.

– Sen måste jag säga att banbyggaren Uliano Vezzani har gjort en fantastisk bana. Han är världens bästa banbyggare. Felen kommer lite överallt, säger Sylve, som också vill ösa beröm över tävlingen.

– Sverige är kända för att vi har en helt fantastisk publik. Men det här är något otroligt. Det är en så otroligt sportsligt kunnig publik. Vilken stämning, vilken final! Jag har sett världscupfinaler men de kan slänga sig i väggen. Det här är en av de bästa – om inte den bästa – tävlingen jag varit på.

Resultat

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.