Mathilda Karlsson.

Mathilda Karlsson klar för OS – får tillbaka poängen som FEI upphävt

Nu har idrottens högsta instans beslutat att FEI:s upphävande av resultaten från tävlingen i Villeneuve-Loubet är ogiltigt. FEI:s beslut gjorde att Mathilda Karlsson förlorade sin OS-plats – men hon är nu alltså åter kvalad att tävla i OS för sitt födelseland Sri Lanka.

FEI hade ogiltigförklarat poängen från tävlingarna i franska Villeneuve-Loubet som hölls mellan december 2019 och januari 2020.

Det innebar att svenska ryttare Mathilda Karlsson, som numera tävlar för sitt födelseland Sri Lanka, förlorade de poäng som gjorde henne kvalad till OS i Tokyo.
Hon överklagade FEI:s beslut, först till FEI-tribunalen som fastslog att beslutet gällde och sedan till idrottens högsta instans, Court of Arbitration for Sport (CAS), som nu gick emot FEI och ansåg att poängen från Villeneuve-Loubet ska vara giltiga.

Även den rumänska ryttaren Andrea Herck, som också överklagat, får tillbaka sina poäng, liksom övriga deltagare i tävlingen.

När nu Sri Lanka och Mathilda får tillbaka sin plats, innebär det att Hong Kong, som flyttades upp efter FEI:s beslut istället blir reserv i grupp G.
Den slutliga listan över deltagande länder presenteras 5 juli.

FEI godkände tävlingarna i Villeneuve-Loubet av misstag, då de egentligen inte uppfyllde kraven. I sitt beslut säger CAS att FEI:s rätt att ta bort tävlingar från ranking och OS-kvalpoäng inte omfattar att göra det på grund av egna misstag, ”human error”.

– Det här är ett nedslående resultat för FEI, men vi respekterar beslutet eftersom vi vet att misstag gjorde och CAS beslut grundar sig på det, säger FEI:s generalsekreterare Sabrina Ibáñez.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.