Mathilda Karlsson.

Mathilda Karlsson: Big business och höga hinder

Mathilda Karlsson driver stor hästbusiness nere i Tyskland, på anrika Grönwohldhof, men var tills för en tid sedan okänd för de flesta här hemma. Efter att hon storsatsat och kvalat till OS – för sitt födelseland Sri Lanka – och tävlat på högsta nivå i Global Champions Tour är det väl inte längre någon här hemma i Sverige som missat henne.
När vi gjorde den här intervjun 2018 var hon dock fortfarande ganska okänd!

Tidigare publicerad i Kentaur nr 1-2018

Kristianstadstjejen Mathilda Karlsson bor sedan många år i Tyskland, där hon har byggt upp en stor hästverksamhet.
– Jag har ju bott i Tyskland nu i nästan 15 år. Jag kom ner 2003 och hade först praktik hos Rolf-Göran Bengtsson. Då hade han precis börjat bygga upp sitt nya stall tillsammans med Bo Kristoffersen. Jag hade praktiserat där när jag gick ridgymnasiet och åkte ner och började jobba där direkt efter studenten.

Mathilda blev kvar hos Rolf-Göran ett år. Sedan träffade hon sin dåvarande partner – numera endast affärspartner – Manfred von Allwörden. Han hade då en verksamhet med uppfödning av Holsteiner som omfattade ett femtiotal hästar. 2012 köpte Manfred anläggningen Grönwohldhof där han och Mathilda sedan byggde upp en jättebusiness med idag 300 hästar plus cirka 140 föl per år.
Grönwohldhof hade då i flera decennier varit ett mecka för dressyrintresserade, med Herbert och Karin Rehbein, som tränade världsmästare och olympier och hade den berömda dressyrhingsten Donnerhall. Vår svenska dressyrstjärna Therese Nilshagen är en av dem som arbetat och tränat där.
– Nu har vi gjort ett hoppstall av Grönwohldhof, berättar Mathilda.

Mathilda Karlsson
Mathilda Karlsson. Foto Stefano Grasso/LGCT

Trots att Manfred och Mathilda inte längre är ett par fortsätter de att jobba tillsammans.
– Manfred och jag har fortfarande stallet ihop och driver verksamheten tillsammans.
Under många år byggdes verksamheten upp till att bli den stora affär den är idag.
– Passionen var väldigt stor hos både mig och Manfred. För honom var och är det en hobby, men för mig har det varit hela livet. Det har varit oerhört positivt för mig att få bygga upp detta.
Tillväxten har varit stor och skett organiskt. Det fanns egentligen inte en plan att expandera till denna storlek.
– Då när vi började skulle jag aldrig ha trott att det skulle vara så många anställda och så jättestort stall som vi har idag.

De har en tydlig uppdelning sinsemellan.
– Manfred är där varje dag. Det är han som gör aveln och har den kunskapen, men han har aldrig ridit själv, även om han alltid gillat hoppsporten. Han är oerhört petig med att jobba med en bra, gammal, välrenommerad stam och har några grundston som går långt tillbaka. Vi har bland annat en helsyster till Cassini och en helsyster till Casall som vi avlar på.

De två veterinärer som jobbar hos Mathilda och Manfred är specialiserade på embryotransfer och det är en viktig del av verksamheten.
– Vi har valt ut kanske fyrtio ston som vi gör mycket transfer från och många av våra egna ston som inte producerat så bra får vara värdar.

Mathilda Karlsson
Mathilda Karlsson i Stockholm 2019. Foto Catharina Hansson

Mathilda trivs med sitt jobb.
– Jag har alltid tyckt att det varit kul med försäljning, att ha kontakt med kunder. Och jag älskar att utbilda unghästar, det är det roligaste jag vet, att bygga upp någonting av det man har.
Verksamheten har stor bredd.
– Vi säljer alltifrån föl till amatör- och nybörjarhästar som går en meter och grand prixhästar. Inte så mycket ett- och tvååringar däremot. Jag tycker det är precis lika kul att hitta en häst till en ung ryttare som precis ska börja tävla, som att sälja en topphäst till en elitryttare.

De arbetar globalt och exporterar mer än de säljer lokalt.
– Vi har kunder från hela världen, från Kina till Brasilien, mycket amerikaner och vi säljer förstås mycket här i Tyskland. Vi har en hel del svenska kunder, ofta hästar till juniorer och young rider, välutbildade hästar som man kan rida större klasser på.
Hon reser dock inte själv till Sverige.
– Jag har väldigt lite kontakt med Sverige, men min familj kommer ofta hit och hälsar på eller följer med på tävlingar.

Mathilda Karlsson
Mathilda Karlsson. Foto Stefano Grasso/LGCT

Mathilda har alltid tävlat, men det har bara varit en liten del av hennes arbete.
– Min högsta prioritet har inte varit att rida utan att leda verksamheten. Jag har bara tävlat när det passat och vi har haft en häst som vi har kunnat marknadsföra genom att jag ridit.
I dagsläget har hon tolv hästar som hon rider själv.
– Jag har tolv hästar i min del av stallet och har en beridare som tävlar mina yngre hästar. Jag hinner inte rida tolv hästar om dagen själv.

Nu har tävlandet tagit över mer av hennes tid.
– Just nu har det varit jättemycket tävlingar, så jag försöker bara hinna rida så mycket som möjligt när jag är hemma.
– Totalt på anläggningen har vi tio anställda beridare, två anställda veterinärer och sammanlagt kanske 35 – 40 personer som arbetar här.

Tidigare har Mathilda gjort enstaka starter i den prestigefyllda och penningstinna turneringen Global Champions Tour. Men i år har det blivit totalt elva omgångar av tävlingen för hennes del.
– Det här året har varit helt otroligt för mig. Min karriär har verkligen tagit en vändning efter Global Champions Tour.
Mathilda uppskattar möjligheten att få helt nya erfarenheter.
– Jag har absolut inte tävlat på så hög nivå förut. Visst red jag mycket hemma i Sverige, men jag hade aldrig trott att jag skulle vara på den nivån jag är idag. Jag jobbade hos Royne Zetterman och var mer inställd på att vara groom. Jag tävlade inte speciellt mycket eftersom jag inte hade egna hästar. Jag ville bara vara i stallet. Jag kommer inte från en hästfamilj och vi har aldrig haft egna hästar.

Mathilda Karlsson
Mathilda Karlsson i Stockholm 2019. Foto Catharina Hansson

I arbetet på Grönwohldhof har hon inte tidigare haft möjlighet att behålla hästar som kommit upp i högre klasser.
– Eftersom vi driver ett försäljningsstall har vår första prioritet alltid varit att sälja hästarna. Jag har ibland startat större klasser när jag råkat ha en häst som varit redo, men som regel har vi sålt den kort därefter. Jag har inte kunnat vara konstant på den nivån.

Vad är det som har hänt nu som förändrat det?
– Det nya nu är att jag har supersponsorer (Magna Immobilien och Engel & Völkers. Reds anm) bakom mig, som hjälpt mig att få hästar som jag kan behålla.
Det var något av en slump som gjorde att Mathilda hamnade i hetluften på Global Champions Tour.
–Vi fick möjlighet att gå in i Global Champions i sista minuten med lite rabatt. De behövde någon som snabbt kunde hoppa in och sätta sina hästar på flyget till Mexiko dagen efter och då kunde jag tacka ja direkt.

Mathildas sponsorer var genast med på noterna och tyckte att ”nu kör vi”.
Upplägget fungerar så att den sponsor som vill ha en ryttare med i Global Champions Tours lagtävling får lägga en summa för att få vara med. Ett helt lag kostar två miljoner euro inklusive tävlingar och resor (uppgift från 2018).
Mathilda har hittat sina sponsorer genom sina personliga kontakter.
– Mina sponsorer är inte alls hästmänniskor från början, men de jobbar med min pojkvän Jörn Reinecke och följde med honom på en tävling. De fastnade för sporten och nu är de väldigt motiverade och följer ofta med på tävlingarna.
Först hade de en häst tillsammans med Mathilda, men en häst blev snabbt sex hästar.
– Jag är väldigt medveten om att det är en once in a lifetime-chans.

Mathilda Karlsson
Mathilda Karlsson i Stockholm 2019. Foto Stefano Grasso/LGCT

I Monaco gick Mathilda nolla två gånger och det är hennes hittills största framgång i Global Champions Tour.
– Men början var lite tuff för mig. När jag åkte till min första tävling i Mexiko hade jag inte min bästa häst med mig utan en som aldrig hoppat en 1.60-bana. Det var massivt, stort. Men när man kom in i det och fick mer rutin så blev det mycket lättare.
Hästen som hon hade med sig till Mexiko var den 16-årige Lancetti. Mathilda säger att han verkade tro att hon skämtade med honom när de gick in på tävlingsbanan, men att han ställde upp och försökte hoppa efter bästa förmåga ändå.

– Siktet är att bli mer konstant nästa säsong. Nu när jag vet vad jag ger mig in på, känner till tävlingarna och har ridit på den här nivån. Det ska inte bli en bra runda och ett par dåliga utan jag ska hålla en högre nivå mer konstant.
– Det kommer alltid att vara svårt att rida de här stora klasserna. Men det blir inte svårare än Global Champions Tour. När jag rider andra banor känns det nu så mycket lättare!
– Alla mina yngre hästar är egna uppfödningar. De äldre som jag hoppat Global Champions Tour på är inköpta som sexåringar och därifrån har jag utbildat dem själv. Men nyligen köpte vi VM-hästen Appolonia, som är 13 år och ska vara min läromästare.
Appolonia gick VM 2014 med Stefanie Bistan och är senast tävlad av Jos Verlooy. Hon har gått många 1.60-hoppningar. En annan 1.60-häst som köpts in nyligen är Cerano 19, som ridits av Tobias Meyer.

Hon rider inte för någon tränare.
– Jag kör väldigt mycket själv, jag känner mina hästar väldigt väl och det är en fördel för mig.
– Men Rolf är fortfarande min mentor. Alltid när vi är på samma tävlingar går vi banan tillsammans och han kollar mina hästar. Han är alltid ett bollplank, finns alltid där.
Mathilda menar att det är Rolf som har lärt henne att jobba hårt – han var alltid först i stallet på morgnarna och alltid den sista att gå hem på kvällen när hon jobbade hos honom.
Jag lägger märke till att Mathilda pratar samma tyskklingande svenska som Rolf. Vad pratar de för språk med varandra?
– Vi pratar svenska! skrattar Mathilda.
Mathilda Karlsson har verkligen gått en lång väg sedan tiden hemma i Sverige.
– Det var nog ingen som trodde att jag skulle ha ett sådant här stort stall! säger hon och skrattar.
Allra minst hon själv.


Efter att artikeln publicerades första gången har Mathilda Karlsson vridit upp sin tävlingssatsning några snäpp och anlitat Sylve Söderstrand som tränare. Hon skaffade sig medborgarskap i sitt födelseland Sri Lanka för att göra en rejäl satsning mot OS och har tävlat intensivt i framförallt Global Champions Tour. Mathilda lyckades kvala till OS, men tävlingarna där hon kvalat ifrågasattes och hon förlorade sin OS-plats i sista stund.

Mathilda Karlsson
Mathilda Karlsson tränar numera för Sylve Söderstrand. Foto Catharina Hansson

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.