Mathildas OS-plats ifrågasätts – FEI utreder

FEI har bekräftat att man utreder hur Syrien, Sri Lanka och Jordanien plötsligt kunde gå upp i rankingen inför OS genom sent arrangerade tvåstjärniga tävlingar. Det meddelades sent att Mathilda Karlsson som tävlar för Sri Lanka fått en OS-plats – frågan är nu om den hotas av FEI:s undersökning.

Kort innan deadline den 31 december arrangerades en tävling i Villeneuve-Loubet i södra Frankrike där Mathilda Karlsson tog merparten av sina kvalpoäng för OS. I en annan tävling i Damaskus, Syrien, tog Syriens Ahmad Hamcho poäng som förde honom till toppen av rankingen för sin region. Här tog också Ibrahim Bisharat, Jordanien, den andra platsen för regionen.

Samtidigt som Syrien, Jordanien och Sri Lanka nu firar OS-platserna har FEI sagt till kanadensiska tidningen Horse Sport att dessa platser inte är bekräftade. En talesperson från FEI berättade att man undersöker tävlingarna i Villeneuve-Loubet och Damaskus efter att man fått frågor från källor som man inte vill avslöja.

De femton OS-platser som är avsatta för individuellt tävlande ryttare från länder som ej har kvalificerade lag, får sina platser genom tävlingar som är godkända för att ge poäng till OS-rankingen. Platserna fördelas mellan olika regioner. I grupp G, Sydostasien-Oceanien och grupp F,  Mellanöstern-Afrika, hade Hong Kong och Förenade Arabemiraten  räknat med platser efter poäng som tagits i 3*-, 4*- och 5*-tävlingar.

Men nu såg det alltså ut som om de blev petade genom Mathilda Karlssons, Ahmad Hamchos och Ibrahim Bisharats sena poäng i Villeneuve-Loubets  och Damaskus 2*-tävlingar, med i vissa fall endast fem startande hästar i klasserna. I en klass fick en ryttare poäng trots att den red på 28 fel.

Man ifrågasätter också hur inbjudningar till dessa tävlingar har gått ut. Ryttare från flera arabiska länder fick inte inbjudan till Damaskus.  I Villeneuve-Loubets tredubblades antalet rankinggivande klasser efter att anmälan stängts.

FEI har nu bekräftat att man utreder hur Syrien, Sri Lanka och Jordanien fick sina platser.

Den 17 februari kommer FEI att kommunicera den slutliga listan över individuella platser.

Läs hela artikeln (på engelska) i Horse Sport > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.