OS-silver Peder Fredricson Tokyo

Mer om hur Peder blev snabbast: ” Något vi kan tillföra vårt system för unga ryttare”

I en lång intervju berättar Peder Fredricson mer om hur han har gjort för att bli snabbare.

I tidningen DN berättar Peder Fredricson mer om hur han jobbat målmedvetet för att bli snabbare.

– Att ha ett uppsatt mål och en plan för hur vi skulle göra för att lyckas har varit otroligt inspirerande, och hästarna har tyckt att det har varit lika roligt.

Tiden mellan hindren

– Efter omhoppningarna gjorde vi en så kallade ”head to head-analys” där det gick att se var jag avgjorde eller förlorade.

– Tack vare den blev det tydligt för mig att det inte alltid är där man tror att man förlorade eller vann som det verkligen hände.

Han berättar också hur programmet hjälpte honom att analysera hur lång tid det tog mellan varje hinder.

Tillsammans med Peter Eriksson lade Peder tre timmar i veckan på att träna på att bli snabbare.
– Träningen fick självklart inte ske på bekostnad av hästarnas välfärd utan skulle göras med känsla och tajmning.

Inte bara galoppsprång

När det gäller tid pratar man oftast om att plocka bort galoppsprång.

– Men det är inte bara antal galoppsprång som avgör om man vinner eller inte. Något som har blivit tydligt när jag har analyserat mina och konkurrenternas omhoppningar.
– Väldigt många andra små detaljer har också betydelse, som hur man hoppar hindret. Ska man till exempel svänga höger direkt efter är det viktigt att man hoppar hindret i högerkanten?

Kan hjälpa unga ryttare

Förhoppningsvis kan Peders arbete komma fler till del.
– Jag tror absolut att det här är något som vi framöver kan tillföra vårt svenska system för unga ryttare, men än en gång det får absolut inte gå ut över det andra arbetet.
– Saker måste göras i rätt ordning. Först måste alla ryttare börja med att få hästen avspänd och lyhörd. När det sitter kan man börja träna på det här.

– Men om man klarar av att på ett avspänt sätt rida i ett visst tempo och göra snäva svängar på hemmaplan blir det inte en sådan stor grej när du kommer på en tävling och ska göra det.
– Tränar du aldrig på något blir du inte bättre på det.

Analysverktygen är något som använts länge inom andra idrotter.
– Inom ridsporten är vi inte riktigt där än. Även om jag nu har testat är det säkert på en väldigt amatörmässig nivå om man jämför med många andra idrotter som har stora team som analyserar.

Läs hela intervjun (låst) i DN > > >

Fakta Peter Eriksson

Peter Eriksson har ridit flera OS och var länge Sveriges mest framgångsrika hoppryttare. Han tävlade flera framstående hingstar, mest känd är legendariske Cardento. Han har tagit lagsilver i OS, VM och EM och har 6 SM-guld.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.