Chef d'equipe för 14 länder samlades till lottdragning i Barcelona.  från vänster Andy Kistler, Switzerland, Mark Laskin, Canada, Di Lampard, United Kingdom, Henrik Ankarcrona, Rob Ehrens, The Netherlands, Robert Ridland, USA,  Marco Fuste, Spain, Duccio Bartalucci, Italy, Peter Weinberg, Belgium
Foto: FEI/Jim Hollander

Nations Cup final med 17 miljoner i potten

Det är 15 nationer som rider Nations Cup final i Barcelona. Sverige ställer upp med ett fräsch lag med Peder Fredricson som lagankare och sist ut.

Nations Cup med final avgörs i Barcelona Real Club de Polo för sjätte året i rad med en tävling över tre dagar. Första klassen sorterar ut vilka åtta nationer som går vidare till söndagens final. Under lördagen rider de övriga lagen det som kallas Challenge Cup men som är en tröstfinal för att resan till Barcelona inte ska resultera i en enda start.

Totalt rider lagen om mäktiga prispengar – 1,7 miljoner euro, snabbt konverterat till 17 miljoner kronor.

Första ryttare för Sverige är Jonna Ekberg Univers de Vinnebus, följt av Stephanie Holmén med Flip’s Little Sparrow (SWB), Irma Karlsson Ida vd Bisschop och sist ut går Peder Fredricson med Catch Me Not S (SWB). Det blev Erica Swartz som till slut blev reserv och får göra samma instudering som Stephanie Holmén gjorde som VM-reserv i Tryon.

Felipe Amaral rider Premiere Carthoes över Longines oxern. Foto: FEI/Shannon Brinkmanm

Bland ryttarna som ställer upp för de olika lagen har ett antal nya fräscha hästar så som Steve Guerdat, nybliven bronsmedaljör på Bianca (SWB) som rider Alamo här. En del nationer har dock tagit ut ekipage som gått VM med flygresor och allt ganska nyligen, troligen i brist på andra alternativ. Bland dem som red VM och är i startlistan i Barcelona märks Frank Schuttert på Chiantis Champion, Kara Chad på Carona och hennes lagkamrat från Canada Mario Deslauriers på Bardolina samt ett antal till.

Sverige har ett fräscht lag, med bra möjlighet att nå söndagens final och under nästa år få rida i högsta divisionen igen, en viktig möjlighet för att så många ekipage som möjligt ska få rutin på hög nivå.

Fredag kväll 5 oktober kl 20.00 är det start för laghoppning omgång 1.
Startlista

Finalregler
Nations Cup hemsida

FEI-TV  betalkanal

Gilla Ridenews på Facebook!
Följ oss på Instagram

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.