Rolf-Göran Bengtsson - Ermindo W. Foto KimC.nu by Ateni AB

Nations Cupfinalen: Bra läge för Sverige med startnummer 12 imorgon

Det svenska laget går ut med startnummer tolv imorgon i finalen av Nations Cup som rids i Barcelona.
För Sverige rider Malin Baryard, Rolf-Göran Bengtsson, Henrik von Eckermann, Angelie von Essen och Angelica Augustsson.

Det belgiska laget startar först i finalen av hoppningens Nations Cup som rids fredag kväll på Real Club de Polo i Barcelona, Spanien. Det lottades fram idag när man drog startordningen som ser ut som följer:
1. Belgien
2. Tyskland
3. Storbritannien
4. Irland
5. Italien
6. Frankrike
7. Spanien
8. Kanada
9. Brasilien
10. Uzbekistan
11. Nederländerna
12. Sverige
13. USA
14. Norge
15. Schweiz

Med startnummer tolv får man säga att det svenska laget med Malin Baryard, Rolf-Göran Bengtsson, Henrik von Eckermann, Angelie von Essen och Angelica Augustsson har ett minst sagt bra läge – dock är läget ännu bättre för livsfarliga USA och inte minst europamästarna Schweiz som går ut sist.
– Det här är en av årets största tävlingar och vi är så glada att vara tillbaka, sa förbundskapten Henrik Ankarcrona.
– Jag tycker att jag har ett erfaret lag här med Malin Baryard, Rolf-Göran Bengtsson, Henrik von Eckermann, Angelie von Essen och Angelica Augustsson, så vi kommer att gå ut starkt och se hur långt det räcker.

Norges förbundskapten Mikael Kolind sa de var väldigt stolta att vara tillbaka i Barcelona.
– Vi är ett litet land bland alla dessa stora och vårt mål är att stanna i division 1 till nästa år.
Han skämtade också om att det är enkelt att ta ut lag som norsk förbundskapten.
– Jag behöver bara utse en ryttare varje gång eftersom jag har en hel familj här, sa han och syftade på Geir Gulliksen och hans barn Johan-Sebastian och Victoria som utgör laget tillsammans med Marie Valdar Longem.

USA:s lag har återigen erfarna Laura Kraut som ankare, men nya tjugoåringar i laget (som även innehöll andra ungdomar i Aachen där man vann nationshoppningen)
– Vi hade ett antal 20-åringar i laget nyligen och nu har vi nya i form av Spencer Smith, Michael Hughes och Lillie Keenan, sa lagledaren Robert Ridland.

Titelförsvararna Irland har startnummer fyra.
– Vi har ett lag med ungdom och erfarenhet, sa lagledaren Michael Blake.
– Denis Lynch och Darragh Kennyn har erfarenheten, men de andra tre – Michael Duffy, Michael G Duffy och Eoin McMahon – gör sin första hoppning på den här nivån.

De åtta bästa lagen imorgon kväll kvalar till söndagens avgörande runda.

 

En seger och en andraplats i år

Sverige startade på bästa sätt under årets första deltävling som avgjordes i början av juni i St Gallen, Schweiz. Det blev seger för Douglas Lindelöw, Rolf-Göran Bengtsson, Evelina Tovek och Malin Baryard Johnsson.

Vid nästa deltävling i franska La Baule slutade laget på en tionde plats.

I Rotterdam, som blev den sista deltävlingen, knep Sverige en andraplats. I laget red Douglas Lindelöw, Angelie von Essen, Rolf-Göran Bengtsson och Peder Fredricson.

Nationshoppningen i Aachen, där Sverige nyligen var tvåa, ingår inte i turneringen.

Rutinerat lag

Till årets final i Barcelona tar förbundskapten Henrik Ankarcrona med sig två OS-guldmedaljörer; Malin Baryard Johnsson och Henrik von Eckermann samt EM-aktuella Angelica Augustsson Zanotelli och Rolf-Göran Bengtsson. I truppen ingår även Angelie von Essen, som nyligen levererade två felfria rundor i Aachen Nations Cup.

– Det är ett slagkraftigt lag som kommer att vara på plats och alla har visat god form under sommaren. Men detta är en ny tävling med nya förutsättningar – vi ska göra det så bra vi kan, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona.

– Det är en väldigt viktig tävling för både oss och andra länder, det handlar om att stanna kvar i division 1. Jag har ännu inte sett de andra laguppställningarna men det kommer att bli tufft, det är det alltid. Det är mycket att rida om, fortsätter han.

Fullständig laguppställning

Malin Baryard Johnsson – H&M Indiana (äg: Stuteri Arch)
Henrik von Eckermann – King Edward (äg: Dufour Stables AG & Henrik von Eckermann)
Angelica Augustsson Zanotelli – Kalinka van de Nachtegaele (äg: Angelica Augustsson Zanotelli, Rosta)
Rolf-Göran Bengtsson – Ermindo W (äg: Nielsdotter AB, Stall Bengtsson GmbH)
Angelie von Essen – Alcapone des Carmille (äg: John Österdahl & Sylve Söderstrand)

Regler

Varje lag tar med fem ryttare totalt, fyra rider första omgången som går under fredagen över 1,60-hinder. Förbundskapten har rätt att ändra laguppställningen efter första omgången.

Lördagens ”Challenge Cup” (ungefär som en B-final) är öppen för lagen som kommer på plats nio till sista plats i första omgången.

I söndagens final deltar de åtta bästa lagen från första omgången. Alla lag startar om från noll fel, fyra ryttare rider grundomgång, de tre bästa räknas, och vid omhoppning startar endast en ryttare som representerar hela laget.

Tidsprogram och TV-tider

Fredag 1 oktober
20:00 Nations Cup Final – Första omgången
19:50-23:00 SVT Play

Lördag 2 oktober
21:00 Nations Cup Final – Challenge Cup

Söndag 3 oktober
15:00 Nations Cup Final – Totalfinal
14:50-17:00 SVT Play

Arrangörens hemsida
Regler, platsfördelning med mera.

Nations Cupfinalen - fakta

För åttonde året i rad står CSIO Barcelona som värd när Longines FEI Jumping Nations Cup Final ska avgöras den 1-3 oktober. Under coronaåret har många deltävlingar ställts in runt om i världen, bland annat i Dublin, Hickstead och Falsterbo. Det innebär att alla nationer i Europaligans division 1 automatiskt är kvalificerade till finalen i Barcelona.

Totalt kommer 19 nationer från hela världen slåss om att ta över titeln från 2019 års vinnare, Irland. Då tog Sverige en bronsplats med laget som bestod av Henrik von Eckermann, Fredrik Jönsson, Evelina Tovek och Peder Fredricson.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.