OS-guldlaget hyllas internationellt: ”En uppvisning i storartad horsemanship”
Efter OS i Tokyo lyfts det svenska hopplandslaget fram internationellt av hoppsportens tyngsta profiler. Både ryttarna och lagkaptenen hyllas för en exceptionell prestation, som förebilder och för hårt arbete och horsemanship.
Text Cecilia Lönnell
Svensk TV-publik, sportkrönikörer och Svenska Dagbladets bragdguldsjury har alla bländats av det svenska hopplagets OS-seger i Tokyo. Men även internationellt har Malin Baryard Johnssons, Henrik von Eckermans och Peder Fredricsons prestation fått stor uppmärksamhet, bland några av hoppsportens mest framstående profiler.

”Vad vi såg i förra veckan av svenskarna kommer vi aldrig att få se igen under vår livstid”
Ett av de starkaste uttalandena står en av hoppsportens verkliga tungviktare, Brasiliens Rodrigo Pessoa för:
– Vad vi såg i förra veckan av svenskarna kommer vi aldrig få se igen under vår livstid; på mindre än en vecka så hoppade de tre svenska hästarna 86 språng vardera, 258 tillsammans, och gjorde bara två misstag. Vad vi bevittnade var en uppvisning i storartad horsemanship, perfekt teknik och till 99,9 procent perfekt utförande, sade han direkt efter OS i en intervju med websidan World of Showjumping.

Rodrigo Pessoa har själv vunnit OS-guld individuellt, OS-brons lag och tre världscupfinaltitlar. Rodrigo var dessutom lagledare vid Irlands EM-seger 2017 (då Sverige tog silver). Hans uttalande fanns med i SvDs förhandsartikel om hopplagets nominering till Bragdguldet.

Föll på knä framför svenske förbundskaptenen
Stormakten Frankrikes tidigare lagledare Philippe Guerdat föll på knä inför Sveriges förbundskapten Henrik Ankarcrona, kysste hans hand och hyllade den svenska segern direkt efter Peder Fredricsons målgång i lagfinalen i OS. Guerdat ledde Frankrike till lagguld i OS 2016. Sonen Steve – som fram tills nyligen länge höll positionen som världsetta – vann individuellt OS-guld i London 2012. Själv red Philippe OS 1984 och 1988.

– Det var ingen överraskning, för det var det bästa laget! Det som de gjorde har varit på gång i flera år, som på VM 2018, säger schweizaren om Sverige till Ridenews.
– Det är tre stjärnryttare och de var på topp redan i den individuella tävlingen i Tokyo. Det var det inte alla som var, tillägger Guerdat. Att de svenska hästarna genom den individuella tävlingen och omhoppningen hade 1-2 rundor mer i benen än flera av konkurrenterna missgynnade Sverige, konstaterar han.
”Kändes surrealistiskt”
– Det kändes helt surrealistiskt, kommenterar Ankarcrona hyllningen.
– Det är så många som jag har en oerhörd respekt för, och så få sådana reaktioner från dem känns lite overkligt, säger Henrik. Han blir hyllad inte ”bara” av Guerdat senior. Enkäten gjordes i samband med Grand Slam-meetinget i Geneve i mitten av december.
– Henrik är supersmart och väldigt skicklig i hur han tar hand om laget, kommenterar Jean-Maurice Bonneau, som var fransk lagledare vid VM 2002 när Frankrike tog lagguld och Sverige silver. Han kallar Sveriges landslag en förebild, på mer sätt än ett.
”Era bästa ryttare är förebilder i hur de behärskar markarbetet med den klassiska ridningen som grund
– En chef d’equipe idag har en tuffare uppgift än förr, i och med att många ryttare och hästägare mer har blicken på Global Champions Tour och andra penningstinna tävlingar än mästerskap och nationshoppningar, säger Bonneau. Han nämner Tyskland och England som exempel på det.

– De har på senare år haft en del svårigheter med att få med sina bästa ekipage till mästerskap. Men i Sverige så bryr sig de bästa ryttarna om både landslaget och exempelvis Global Champions Tour. Den balansen är svår att få till och där verkar er chef d’equipe ha varit skicklig, säger Bonneau.
– Era bästa ryttare är också förebilder i hur de behärskar markarbetet med den klassiska ridningen som grund, tillägger Bonneau.
”Tre utomordentliga ryttare med tre enastående hästar, som gjorde en prestation som är exceptionell och nästan saknar motsvarighet.”
Få tränare känner svenskarna bättre än holländaren Henk Nooren. Han var landslagstränare när Sverige 2001 på EM tog den första lagmedaljen på 73 år (sedan OS 1924), och Rolf Göran Bengtsson individuellt brons, den första individuella sedan 1932. Det följdes av VM-silver 2002 och OS-silver 2004. Efter några års bortovaro och medaljtorka för laget var Henk med också då Sverige vann EM-brons 2013 i Herning. Nu är Henk tränare för Frankrikes landslag.
– Idag beundrar jag dem på avstånd. Det var inget annat lag som var i närheten av dem, säger Henk om Tokyo, där han också var på plats.
– Det är tre utomordentliga ryttare med tre enastående hästar, som gjorde en prestation som är exceptionell och nästan saknar motsvarighet. De kunde inte gjort det bättre, säger Henk.
– Det var inte bara på OS utan hela säsongen så kunde man se vad som var på gång, tillägger Henk Nooren. Redan för två år sedan vann Sverige fem nationshoppningar, inklusive både Aachen och Hickstead.

Henk framhöll samtidigt Rolf-Göran Bengtssons insats som OS-reserv.
– Han gav 150 procent med hur han stöttade laget med allt. Vad han överhuvudtaget gjort för Sverige genom åren är enastående, säger Nooren. (Under lagets medaljtorka efter OS 2004 vann ju Rolf själv OS-silver 2008, EM-guld 2011 och kom fyra i VM 2014).
Henk hade inte hört talas om Bragdguldet som tillkännagavs några dagar tidigare, men anser valet självklart.
– Naturligtvis ska de ha det, de förtjänar det mer än några andra! Enastående prestation, säger Nooren.
Ombedd att utifrån Bragdguldet jämföra med VM-vinnaren och världsrekordhållaren Nils van der Poels skridskoframgångar fnyser Henk (som holländare är han mer insatt i skridskosporten än många svenskar).
– Det är inte ens jämförbart, vad hopplaget presterade på OS över flera dagar och vad han gjorde på VM, säger Henk bestämt.
Den viktigaste faktorn i Sveriges framväxt till stormakt i hoppning sedan VM 2014 är Peder Fredricsons personliga satsning, inklusive köpet av H&M All In, anser Henk. Henk suckar av beundran över hur ekipaget kunnat ta silver två OS i rad, något bara en annan häst lyckats med på nära 100 år.
– Peders utveckling har varit enorm, säger Henk.
Han berömmer också hur Malin anpassat sin stil och ridning till H&M Indiana, och fortsätter om Henrik von Eckermann.

– Han åkte ju som ungdomsryttare till Ludger (Beerbaum) och fick slita hund där. Mycket, mycket hårt arbete. Hos Ludger är du omgiven av ryttare som du kan ta efter, men du får ingenting serverat utan måste slita hårt. Han tog sig upp för den ”trappan”, och till slut så fick han ta över Gotha, som Ludger själv inte längre fick resultat med.
Med Gotha tog Henrik lagbrons på EM 2013.
– Sedan startade han eget och det är bara att lyfta på hatten för hur han och Janika (Sprunger, Henriks fästmö) hittade King Edward. Janika har öga för begåvade hästar, hon har redan haft 4-5 stycken i sin karriär.
Imorgon: ”Utvecklingen har varit nästan osannolik”
Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.