Peder Fredricson - All In Tokyo OS Silver

[OS i Tokyo] Peder om All In: ”Han är en legend”

Han blev ”Allan” med hela svenska folket efter OS-silvret med Peder Fredricson i Rio 2016. Vid EM i Göteborg 2017 tog de guldmedalj. Nu blev det ännu ett silver och imorgon – visst vågar vi?? – hoppas vi på ett OS-guld!

Peder Fredricson - All In
Peder Fredricson tackar All In efter den fjärde felfria rundan i Tokyo-OS. Foto: KimC.nu by Ateni AB

Den lilla belgiska hästen såg inte mycket ut för världen, men när Peder Fredricson satt upp hann han bara hoppa ett enda språng innan han kände att han satt på en mycket speciell häst.
Silvermedaljen i OS i Rio, där All In var den enda hästen som hoppade alla sex rundorna felfritt, blev det stora genombrottet och All In (Kashmir Van Schuttershof x Andiamo Z) blev ”Allan” med hela svenska folket. Han har till och med porträtterats i en egen SVT-dokumentär, Allan, den bevingade hästen.

Peder Fredricson – All In. Foto KimC.nu by Ateni AB

Vid EM i Göteborg ett år senare tog de guld.
– Det är nog den svåraste hästen jag haft någonsin, säger Peder där.
– Man vet aldrig riktigt var man har honom. Han är full av ytterligheter. Å ena sidan kan han vara lugn och lite lat och inte vilja röra på sig och sedan hundra kilometer i timmen åt andra hållet. Men nästan alltid när man går in på banan då vet han vad han ska göra, han har full koll.
– Han bara smäller till från marken.

Peder Fredricson - All In
Peder Fredricson – All In. Foto FEI/Christophe Taniére

Kärleksbrev

I ett kärleksbrev till hästen skriver Peder Fredricson:
”Du älskar att tävla, du vill alltid hoppa högre och snabbare, de senaste två åren har varit fantastiska. Du är verkligen en mästare. Tack för att du alltid vill vara bäst. Jag älskar din personlighet, lugn och vild. Lättskrämd och modig, det är vad som gör dig unik och till en mycket speciell häst.”

Peder Fredricson - All In Tokyo OS Silver
Peder Fredricson – All In. Foto FEI/Christophe Taniére

All Ins karriär har inte varit spikrak. Han har gått igenom en magoperation och ett mindre ryggproblem höll honom borta från tävlingsarenorna en tid. Han togs inte med till VM i Tryon 2018. Peder har alltid matchat honom med försiktighet och när coronapandemin slog till bestämde han att Allan skulle få vila från tävlingar. Han tävlades inte alls under 2020 och började startas igen försiktigt i början av 2021.

All In med sin skötare Alva Svensson
All In med sin skötare Alva Svensson. Foto FEI/Christophe Taniére

Peders strategi verkar ha fungerat. Efter en trevande start med försiktiga starter i mindre klasser har All In växlat upp vecka för vecka för att peaka formen i Tokyo. Han blev historisk genom att fem år efter Rio ta ännu en olympisk silvermedalj – sjutton ynka hundradelar från segern.
– För mig är han en legend, säger Peder om All In i en av intervjuerna efter medaljen.

Peder Fredricson - All In Tokyo OS Silver
Peder Fredricson – All In. Foto FEI / Arnd Bronkhorst

Charlotte Söderström, H&M-arvinge och Sveriges femte rikaste kvinna är ägare till Allan (och för övrigt även till Malin Baryards Indiana):

– Åren med All In har varit som en saga. Att han kan komma tillbaka på det här sättet och göra det ännu en gång är fantastiskt, säger hon till DN.

Efter den individuella finalen är hon helt slut:
– Det känns nästan som jag också har ridit OS. Jag är helt slut och har fått torka både tårar och svett.

Peder Fredricson - All In Tokyo OS Silver
Peder Fredricson – All In. Foto FEI/Christophe Taniére

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.