Malin Henrik Peder OS Tokyo

[OS i Tokyo] Så blir hoppningens final

Kolla in startlistan inför hoppningens final imorgon.

Startordningen i onsdagens individuella final i hoppningens OS bygger helt på resultatet i kvalet. Det innebär att nyazeeländske Daniel Meech med två tidsfel startar först. Henrik von Eckermann som var långsammast av svenskarna går ut först av de våra med startnummer 10.  Malin Baryard Johnsson som var ”medelsnabb” har fått startnummer 15 och Peder Fredricson, snabbast av svenskarna men inte i startfältet får startnummer 21.

Startordningen kommer att ha stor betydelse. Britten Ben Maher och Explosion ligger i slagläge som sista startande. Även Irlands Darragh Kenny och Ashlee Bond, Israel har bra utgångsläge närmast Ben i startlistan.

Något av en sensation är att alla de tre japanska hemmaryttarna finns med i finalen. Japan har gjort en enorm satsning inför OS och bland annat samarbetat med Paul Schockemöhle. Ryttarna har legat i Europa och tävlat på hög nivå.

En annan skräll var att schweiziske Steve Guerdat, tills nyligen världsetta, inte tog sig till final med Venard de Cerisy, hästen som knappt förlorat en tävling det senaste året och som i normala fall inte skulle ha haft något problem att segla runt den här banan. Men ett förargligt nerslag stoppade dem. Även de amerikanska ryttarna hade problem med bommar som föll och ingen av dem gick vidare.

Maxhöjden är 165 cm och vi kan nog räkna med att banbyggaren bjuder på en tuffare bana i finalen. I kvalet var det gott om mindre rutinerade hästar och ryttare och även om banan innehöll många utmaningar gav den också utrymme för misstag som mer kunde rendera tidsfel än rivningar och stopp.

I startlistan står det ”against the clock”, alltså tidshoppning. Men enligt FEI:s representanter på plats rids finalen med omhoppning om det blir fler än ett felfritt ekipage.

Ladda ner hela startlistan > > >

Resultat från kvalet > > >

TIDER OCH TV-SÄNDNINGAR

Onsdag 4 augusti
12.00 Hoppning. Individuell final med de 30 bästa ryttarna från kvalet. Discovery+ sänder hela, Kanal 5 sänder 12:00-14:45

Torsdag 5 augusti
10:00-12:00 Hoppning, hästbesiktning 2

Fredag 6 augusti
2:30 Hoppning, ombesiktning
12.00 Hoppning. Kval lag. Sänds endast på Discovery+.

Lördag 7 augusti
12.00 Hoppning lag final. Discovery+ sänder hela, Kanal 9 sänder 11:55-13:50

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.