Prisutdelning i Verona, Deusser segrar, Petronella Andrersson femma från vänster Petronella Andersson. (Arkivbild) Foto: Kim C Lundin Peder Fredricson och Catch Me Not S, Petronella Andersson och Henrik Von Eckermann med Toveks Mary Lou. Foto: Fredrik Jonsving

Deusser vinner – Petronella Andersson sexa i Verona

Världscupkvalet i Verona och helgen fortsatte med Petronella Andersson som enda svensk till omhoppning med fin placering.

Världscupkvalet i Verona

för grundomgångsreferat scrolla ner

Omhoppning

Totalt 14 ekipage går ut på Uliano Vezzanis omhoppningsbana över hinder 1-2-3-6a 6b-7-9-15, där det sista är grundomgångens nr 12 i andra riktningen. Enda svensk med till omhoppning av Petronella Andersson.

Hemmapubliken var extra glada med tre av de 14 ryttarna med till omhoppning.

Först ut var hemmaekipage Tower Mouche och Bruno Chimirri som inte lyckades gå felfritt.  En gång i tiden var Athina Onassis känd för att rida långsammast av alla, med MHS Going Global var det ingen racerväxel inlagd direkt heller, en rivning och två tidsfel blev det. Åter i sving är Casello och Ludger Beerbaum, utan att hålla i handbromsen var de felfria på 40,82 sekunder.

De har inte varit ett ekipage så länge Bacardi 188 och Petronella Andersson men visst lade hon upp tempo och satsade, lite hårigt läge på tredje från slutet men felfria och putsade tiden till 39,78. Strålande ridet och iskallt hanterat, vilken världscupinsats Petronella Andersson gör.

Tokyo du Soleil / Luca Marziani gick felfritt och kapade en del av Petronellas tid.

Tokyo du Soleil och Luca Marziani Foto: Kim C Lundin

Venise du Reverdy / Abdel Said rev bort sig med 8 fel  och  Contanga 3 / Alberto Zorzi hade ett hinder ner när den italienska publiken samfällt suckade.

Men när Stockholms bilsamlare Bertram Allenoch Molly Malone V red felfritt var tiden inte säker, de fick 38,60 och det var lite mer än en sekund bättre än Petronellas tid. Så har också Bertram och Molly gjort sig kända som übersnabba.

Det hjälpte dock inte när Clooney 51 och Martin Fuchs tog i lite grann och kapade tiden med två tiondelar till 38,40 sekunder. VM-silvermedaljören ny ledare i klassen.

For Joy van’T Zorgvliet HDC / Kevin Staut rev rejält, två hinder ner, men kunde varit snabb. Frågan är om någon kan slå den tid som den lätta och snabba stoet Gancia de Muze  och  Niels Bruynseels fick till på sin fina runda, 37,03 sekunder, skulle det gå att slå?
H&M Chilli Willi / Nicola Philippaerts hade ett hinder ner och föll bort från toppstriden. Toppekipaget  Chardonnay 79 / Max Kühner satsade på säkra poäng, red felfritt men satsade inte på en tid som kunde konkurrera.
Sist ut var übersnabba Calisto Blue och  Daniel Deusser som red helt utan stopp längs vägen, helt okomplicerat och med en makalös tid på 36,83 sekunder.

Petronella Andersson och Bacardi tog en fin sjätte plats i säsongens kanske hittills starkaste startfält.

Resultat Världscupkval söndag
Ställning i världscupen inför Verona

Grundomgång

Uliano Vezzani, banbyggare för Jumping Verona, hade byggt en bana på 1,40-1,60 m höjd, 440 m lång med en maxtid på  76 sec. Den hade en trekombination mot slutet som 10a-c med oxer-rättuppstående–rättupstående, och innehöll totalt 13 hinder och 16 språng. Klassen hade 40 startande med fyra svenskar i startfältet.

Det blev redan från start flera felfria. Tyvärr föll en bom för Jonna Ekberg med 9-åriga Destiny van Schore. Istället blev stallkamraten från Stephex Stables i Belgien Petronella Andersson och Bacardi (KWPN f -06 e Andiamo- No Limit) första felfreia svensk till omhoppning.
I halvtid var det sex felfria innan arenan preparerades för andra hälften av startfältet.

De två toppryttarna Alberto Zorzi med Contanga och Bertram Allen och Molly Malone V gjorde båda ganska enkelt felfria ritter och är vidare till omhoppning.

Det började så bra för Henrik von Eckermann och Toveks Mary Lou, faktiskt hela banan runt, bra jämna språng och sedan föll sista bommen, med 4 fel.

Clooney och Martin Fuchs Foto: Kim C Lundin

Felfri var istället individuelle silvermedaljören Martin Fuchs och Clooney som tog sig runt utan ansträngning. Pallkamraten Steve Guerdat med Bianca fick däremot med sig en bom liksom Marcus Ehning med Comme il Faut. 

Felfri var 13-årige For Pleasure-avkomman For Joy van’T Zorgvliet HDC ochKevin Staut men det franska flytet följde inte med till Simon Delestre och Chesall Zimequest som både rev och fick stopp.

Hon har bara syn på ett öga vackra stoet Gancia de Muze (BWP f -06 e Malito de Reve- Nimmerdor) men har ändå inga problem att gå felfritt. Stoet och Niels Bruynseels, som tidigare red hastigt avlidna Lady Cracotte, är med till omhoppningen.

H&M Chilli Willi och Nicola Phillippaerts Foto: Kim C Lundin

Felfria och vidare till omhoppning H&M Chilli Willi och Nicola Phillippaerts. 

Världscup-debuterande Catch Me Not S, ägd av Ebba Berglöf och uppfödd av Krister Svedberg, och Perder Fredricson gjorde faktiskt en suverän runda tills den sista linjen där det blev omöjligt trångt till slut. Sista hindret föll men vilket öppningsnummer av Catch Me Not S.

Chardonnay och Max Kühner Foto: Kim C Lundin

På VM hade Max Kühner och Chardonnay så gott som medaljen runt sin hals när nerverna kanske slog till, i dagens runda var Kühner lika kall som vi vant oss vid att se honom, felfritt och vidare till omhoppning.

Petronella Andersson fick sällskap i omhoppningen av stallkamraten Daniel Deusser på häftiga Chacco-Blue avkomman Calisto Blue.

Klassen sänds i SVT Play och SVT1.

Resultat Världscupkval söndag
Banskiss

Start- och resultatlistor
Verona arrangörens webbsida

Gilla Ridenews på Facebook!
Följ oss på Instagram

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.