Hästen vägrar – misshandlas med piska

Den brittiska ryttaren får skarp kritik efter att ha pryglat upp sin vägrande häst. Nu krävs så väl brittiska ridsportförbundet som internationella FEI på agerande.

Skimmeln Everglade vägrade hoppa det rättuppstående 145-hindret. Ryttaren Ben Talbot, hemmahörande i England, släppte då ena tygeln och slog hästen upprepade gånger med spöet på rumpan samt sparkade den i sidan med sporrbeklädda skor.

I det klipp som cirkulerar på nätet hörs hur domaren i speakern utbrister ”hey!”, ber ryttaren sluta och kallar upp honom till domarbåset.

Varken det brittiska ridsportförbundet eller FEI har än så länge uttalat sig om händelsen. Ryttaren låter dock hälsa via Hazelton Farms Facebooksida:

– Jag är väldigt ledsen och ångerfull för vad som hände i helgen. Min reaktion var fel och det finns inga ord som kan rätta till det. Men som de flesta av mina vänner vet älskar jag mina hästar.

Ben Talbot stängdes av från den aktuella fyrstjärniga tävlingen. Enligt Hippson har mannen även tidigare i år varnats i Arezzo. Nu återstår att se hur förbunden väljer att agera mot honom. En av de tyska tävlingens arrangörer, tillika hoppryttare Holger Wulschner,  säger dock såhär i ett offentligt uttalande som Hippson citerat:

– Vi måste ha en tydlig position och skicka en distinkt signal. Åskådarna välkomnade det snabba och tydliga beslutet med applåder.

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.