Visaren Niklas Samuelsson hade lite att göra med hingstfölet Baloé HP när det var dags för ärevarv. Springa själv var modellen tyckte Baloé. Arkivbilder från 2014. Foto: Kim C Lundin

Högsäsong för fölshow

Varje stor hopp- och dressyrstjärna som Hansson WL och Deja började som föl på vingliga ben. Fölbedömningarna är uppfödarnas första avstämning, blir det hiss eller diss?

Fölbedömning
Helgen 11-12 augusti betyder avspark för både fölbedömningar av SWB:s regionala avelsföreningar runt om i landet och för hingsthållaren PS Flyinge & partners visning för de egna hingstarnas avkommor. Norra Kalmar Läns regionala förening var tidigt ute och arrangerade gårdsbesiktningar under helgen 6-7 augusti.

De regionala föreningarna i landet som är först ut är bedömning på Ökna Naturbruks gymnasium och Nådhammars Gård genom Södermanlands Hästavelsförening, i Kalmar med Södra Kalmar Läns Varmblodsklubb, Tingsryd är värd för Kronobergs Varmblodsförening och Sjonhem är som alltid platsen för SWB Gotland. Flera gårdsbesiktningar  sker i regi Halländska Hästavelsföreningen samt av SWB Mälardalen.

Hela listan hittar du här

Elitfölauktionen
Till helgen startar även selekteringen till höstens elitfölsauktion som genomförs av SWB under Breeders Trophy på Flyinge i oktober. I år åker selektionsteamet, Andreas Jönsson och Johan Ifversson i sällskap av en fotograf och en filmare, till inte mindre än tio platser i landet. Selektionsturnén börjar på Flyinge på söndag 12 augusti redan 7:30 och avslutas den 16:e augusti i Vimmerby efter att ha passerat både Karlstad, Örebro och Upplands-Väsby.

För de som bor för långt ifrån en selektionsplats finns möjlighet att få sitt föl utvalt på distans genom att skicka in en film och information om stammen.

All information om selektion till elitfölsauktionen

Hur gick det då för fölet i vår toppbild Baloé HP född 2014, efter Balou du Rouet – Clearway, uppfödare ägare Malin Carlsson, Hipparion AB?
Strålande! Fölvinnare hos PS Flyinge & partners, godkänd hingst som 3- och 4-åring samt startade 4-årsklassen på Falsterbo i somras.

Baloé HP är idag en välväxt vacker hingst med en begynnande sportkarriär. Foto: Kim C Lundin

Gilla Ridenews på Facebook!

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.