André Thieme - Contadur. Foto Fredrik Jonsving

Seger för André Thieme i Falsterbo Derby – Peder trea

Det blev spännande uppgörelse i Falsterboderbyt som i år firaar 50 år. Länge såg det ut att bli Peder i omhoppning trots ett nerslag, men så kom två andra ryttare in och var felfria…

André Thieme – Contadur. Foto Fredrik Jonsving

Förra året vann Peder Fredricson derbyt i Falsterbo med Catch Me Not S, en seger som verkligen fick publiken att gå i spinn.
Men Catch Me Not S sparas i år, han ska åka till Aachen nästa vecka.

I år startade Peder istället 10-åriga Cute S , hästen som han haft i bara ett par månader och som kommer från samma uppfödare som Catch Me Not S – Krister Svedberg. De tog ledningen i klassen, trots ett nerslag.
– Min häst hoppade jättebra, vi kom ner lite tokigt från banken och distansen stämde inte fram till räcket. Det är ett sånt hinder som blir lite som det blir ibland och idag vart det inte som vi hoppats. Hon hoppade jättebra på de andra hindren. Hon var modig och försiktig. Det här var första gången hon hoppade derbyt och hon kändes bra på de andra hindren.

William Funnel med Billy Buckingham kom in och matchade Peders fyra fel.

Det blev en längre paus mitt i klassen då ett hinderstöd gick sönder. I det läget fanns möjligheten att det skulle bli en omhoppning med Peder och William.

Men så kom André Thieme in med Contadur och var felfri och strax därefter gjorde världsettan Steve Guerdat med Evita också en felfri runda.

André Thieme – Contadur. Foto Fredrik Jonsving

Det blev omhoppning mellan de två där André med liten,liten marginal var snabbast, tio hundradelar – 50.76 sekunder före Steves 50.86 sekunder.

André sa efter ritten:
– Min häst ser inte så snabb ut som den faktiskt är. Jag tror att Steve såg min ritt och tänkte att ”han är snabb men inte tillräckligt snabb”, han förstod inte hur snabb min häst är.

– Jag underskattade absolut hans tid, säger Steve Guerdat. Jag trodde att jag var en sekund före, men jag msslyckades.
– Ett derby är lättare än en vanlig klass, för man kan träna på det. Det är synd att vi inte har mer av de här klasserna för det är så roligt att rida och hästarna älskar det också. För dem är det trevligare, lättare och mer naturligt att hoppa. Det är inte så tekniskt och exakt som i en vanlig klass.
– Det är rötterna till vår sport, det ska vi inte glömma.

Foto: Kim C Lundin

André Thieme är en verklig derbyexpert, som har vunnit Hamburgderbyt tre gånger.

– De första åren hade jag hästar som inte riktigt räckte till i den internationella sporten. Så jag måste välja ett slags klass där jag kan träna och bli bra. Jag gjorde det i några år och hade en häst som blev väldigt bra på det så jag fick resa över hela världen och rida alla de stora derbybanorna.

André var mycket nöjd med att slå de världsettan (Steve) och världstvåan (Peder).

Contadur har alltid full kraft, han blir aldrig trött, han kan gå i flera dagar, långa distanser utan att bli trött. Han är mycket, mycket, mycket försiktig, ända till slutet även om han tappat lite kraft. Det är en av de viktigaste sakerna med en derbyhäst: Man behöver inte lika mycket scope utan en häst som är försiktig och smart och fajtas till slutet.

Steve Guerdat – Evita. Foto Fredrik Jonsving

Peder fick i år nöja sig med en tredjeplats. Derbyt är något av en familjeangelägenhet. Peder vann som sagt förra året. Brorsan Jens Fredricson har varit tvåa fyra gånger, Peders fru Lisen Bratt Fredricson vann 2001.

Peder Fredricson – Cute S. Foto Fredrik Jonsving
Peder Fredricson. Foto Fredrik Jonsving

1969 reds det första derbyt i Falsterbo.

Banan innehåller en rejäl nivåskillnad, en brant bank där man möter ett rättuppstående hinder med ganska lösa bommar direkt efter. Banan är 1,2 kilometer lång och många hästar hinner bli rejält trötta innan de är i mål.

Resultat > > >

André Thieme – Contadur. Foto Fredrik Jonsving

Så här såg årets derbybana ut:

Steve Guerdat – Evita. Foto Fredrik Jonsving
Steve Guerdat – Evita. Foto Fredrik Jonsving
Foto: Kim C Lundin
Peder Fredricson – Cute S. Foto Fredrik Jonsving
Peder Fredricson – Cute S. Foto Fredrik Jonsving
Peder Fredricson – Cute S. Foto Fredrik Jonsving
Peder Fredricson – Cute S. Foto Fredrik Jonsving

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.