Erik Nordström & Mprez vann GHS Young Rider Cup 2020 - en av klasserna som nu har utvecklats till Arena Youth Tour. Foto Johan Lilja

Snart säsongstart för Arena Youth Tour

Inför vintersäsongen 2020/2021 lanserades Arena Youth Tour – en gemensam ungdomstour i hoppning där kvalade ekipage får starta i både Sweden International Horse Show i Friends Arena och Gothenburg Horse Show i Scandinavium. Med anledning av Covid-19 och EHV-1 gick den första upplagan inte att genomföra som planerat, touren avslutades istället med att de finalklara ekipagen fick dela på den totala prissumman.

Touren som är en långsiktig satsning från arrangörerna och ligger väl i linje med de båda evenemangens och Svenska Ridsportförbundets ambitioner att utveckla svensk ridsport tar nu nya tag. Nu presenteras årets kvalregler som bjuder på ett par förändringar.

Under hösten kommer tre kval att ridas där de 16 bästa (8 juniorer, 8 young riders) får rida Höstfinalen under Sweden International Horse Show. De 4 bästa juniorerna och 4 bästa young riders från SIHS kvalar direkt till Vårfinalen under Gothenburg Horse Show.

Därefter finns det ytterligare möjlighet att kvala in till GHS genom Andra Chansen och Sista Chansen där 4 juniorplatser och 4 young riderplatser till ska delas ut. Totalt får 16 ryttare starta Vårfinalen under Gothenburg Horse Show.

Efter Gothenburg Horse Show utses en totalvinnare, om denna ryttare lyckats med att vinna både Höstfinal och Vårfinal kommer en extra bonus att betalas ut.

Konceptet ger landets ungdomsryttare en samlad serie som syftar till att inspirera och utveckla nästa generation landslagsryttare. Att tidigt i karriären få starta i en arena likt Friends Arena eller Scandinavium tillsammans bland världens bästa ryttare är en erfarenhet som inte nog går att understryka.

Henrik Lannér, landslagsansvarig för juniorer och young riders är positiv till konceptet. ”Vi från hoppledningens sida är superglada för Arena Youth Tour där våra ungdomar får chansen att starta på dessa fina internationella tävlingar. Det är en svårslagen erfarenhet att få rida inför den stora publiken och att vistas i den internationella miljön, det ger våra ungdomsryttare ett tydligt mål inför inomhussäsongen.”

Arena Youth Tour rids i 1,40 för juniorer och 1,45 för ungdomsryttarna. Ryttarna rider samma bansträckning och har en gemensam prisutdelning.

Kval 2021

Vecka 38 – Sundbyholm HCRF
Vecka 41 – Lidköpings RK
Vecka 45 – Billdals RK

Höstfinal

Vecka 47 – Sweden International Horse Show

Andra Chansen

Vecka 4 – Strömsholms RF

Sista Chansen

Vecka 6 – Borås FK

Vårfinal

Vecka 8 – Gothenburg Horse Show

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.