Linda Heed - Laurien van Orshof - nya i A-truppen. Foto FEI / Richard Juilliart

Stark revansch av svenska laget vid nations cupfinalerna i Barcelona

Det svenska laget slutade tolva i första omgången av FEI Jumping Nations Cup på Barcelonas Real Club de Polo på torsdagen och gick vidare till ”tröstfinalen” Challenge Cup. Där var både Stephanie Holmén och Linda Heed felfria och laget slutade tvåa efter Mexiko.

Sverige litade på formen man visste fanns, justerade det som behövde justeras och knep andraplatsen i Challenge Cup vid finalerna för Nations Cup i Barcelona.

– En revansch, jag är jätteglad för ryttarnas skull, säger Henrik Ankarcrona, förbundskapten.

Vid torsdagens första omgång vid Longines FEI Jumping Nations Cup på Barcelonas Real Club de Polo slutade Sverige tolva med 24 fel. Man missade då söndagens final, dit de åtta bästa nationerna kvalade. I stället gick man till lördagens Challenge Cup, för lagen från nionde plats och neråt.

Efter torsdagen tyckte förbundskaptenens att det både fanns förbättringspotential och mycket positivt att ta med och på lördagens visade Linda Heed med Laurien van Orshof, Evelina Tovek med Winnitou de la Hamente Z, Wilma Hellström med Cicci BJn och Stephanie Holmén med Flip´s Little Sparrow att hans känsla var rätt. Med totalt fyra fel slutade laget tvåa efter Mexiko som stannade på ett fel.

– Ryttarna samlade ihop sig, kom tillbaka och gjorde det bättre. verkligen jätteroligt, säger Henrik Ankarcrona.

– Sparven kunde varit felfri på torsdagen också men tyvärr överred jag lite. Jag tror det var för att jag behöver hjälpa henne lite mer nu än jag behövde för tre, fyra år sedan för hon är ju lite äldre och precis samma spänst finns kanske inte längre och då måste jag anpassa ridningen och det gäller att hitta rätt i det, säger Steffi och fortsätter:

– I dag fick jag till det bättre och jag är så glad och tacksam över att Sparven fick hoppa felfritt här idag, hon är en ”horse of a lifetime” och hela hennes hjärta vill fortfarande detta så mycket.

Precis som förbundskaptenen tycker hon att lyftet visade lagets självförtroende och karaktär.

– Jag tycker vi är starka tävlingsindivider; även om vi kände att resultatet var dåligt så kände vi oss inte dåliga, hästarna hade ju hoppat bra och vi visste att vi var i form. Så med små justeringar så kunde vi prestera bättre, vi är jätteglada, säger Stephanie Holmén.

Inför finalerna i Barcelona betonade Henrik Ankarcrona vikten av att bygga för framtiden och samla erfarenheter, lördagens andraplats var ett fint steg på den vägen.

– Det är precis detta som är viktigt, att ta lärdom och fortsätta utvecklas, väldigt kul, säger han.

Resultat > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.