Stephanie Holmén och Flip's Little Sparrow Foto: Fredrik Jonsving

Belgisk seger – Stephanie Holmén femma

Världscupcirkusen drog vidare till Stuttgart och svensk toppsport bidrog med tre namn till fajten om världscuppoäng, två av dem tog sig vidare till omhoppning.

Sammanfattning och omhoppning

Det blev tio felfria till omhoppning av kvalets fyrtio startande. I omhoppningen ingår följande hinder : 1, 2, 3, 4, 7b,7c, 8, 15, 16, 13 där 15 och 16 hoppades från andra hållet i grundomgången. Banskiss

Muren krävde sitt första offer när Christian Kukuk fick ett stopp i omhoppning efter en chansning för att vinna tid med Colsestus.

Stephanie Holmén och Flip’s Little Sparrow tog muren enkelt men rev i insprånget till kombinationen, en snabb bra tid på 46,13. Maurice Tebbel och Don Diarado var rejält i samma hinder som Speffi, hade tur där men rev näst sista, 45,53 sekunder.

Max Kühner och PSG Final tog tid på sig, Final är bara åtta år efter Toulon, och det lönade sig, felfritt om än långsamt 56,62 sekunder. Peder Fredricson och Catch Me Not S hade tre resultat att rida på, men när fibersanden släppte i en sväng så gick det åt skogen. De klarade de första sprången men sen var rytmen borta, attans 8 fel.

Philipp Weishaupt och Asathir kunde också svära över muren då en liten murbit trillade, 4 fel. Olivier Philippaerts och H&M Legend of Love hade chans att plocka rejält med poäng. Han tog samma väg som Stephanie innanför men kraschade i näst sista hindret och fick 46,98 och fyra fel.

Om någon skulle putsa tiden så var det väl ändå Steve Guerdat och Alamo men när andra hindrets frambom revs med Alamos bakben var hans öde beseglat. Med en enda felfri på långsam tid måste Christian Ahlmann och Tokyo verkligen känt sin chans. Men med Tokyo satsade han felfritt men alltför långsamt, 57,86 sekunder.

Sist ut och med alla chanser i världen att segra var Pieter Devos och Apart som satsade mer men höll på att hamna i samma svårigheter i kombinationen som varit svår för flera. Men det höll hela vägen och tiden var väl tilltagen, felfri och 49, 05.

Seger till Pieter Devos, Stephanie Holmén Femma och Peder Fredricson tionde placerad. Bra världscuppoäng till de två ekipagen från Sverige.

Svenskar i omhoppning
Stephanie Holmén / Flip’s Little Sparrow (SWB e Cardento-Robin Z, uppf Kristina Larsson, äg Astrid Ohlin & Grevlundagården)
Peder Fredricson / Catch Me Not S (SWB e Cardento-Ramiro’s Son, uppf Krister Svedberg, äg Ebba Berglöf)

Uppsnack Stuttgart världscupkval

Stuttgart German Masters är stortävlingen med tre världscupkval i körning, dressyr och som kronan på verket hoppning. De tidigare kvalen har gått i Oslo, Helsingfors, Verona och Lyon. Tre ryttare har lyckats få ihop över 30 poäng och det är ledande Martin Fuchs, Kevin Staut och Steve Guerdat. Av denna topptrio är det bara Steve Guerdat som rider i Stuttgart.

De tre svenska ryttarna har blandade resultat hittills. Peder Fredricson ligger bäst till efter tredjeplatsen i Helsingfors med Hansson WL som gav 15 poäng. Med Toveks Mary Lou har Henrik von Eckermann fått ihop 5 poäng i Verona och Lyon , idag rider han Evelina Toveks Castello. Stephanie Holmén och Flip’s Little Sparrow tog tre poäng i Helsingfors. För alla tre hägrar målet ett halvår bort med världscupfinal på hemmaplan i Göteborg under april 2019.

Dagens bana byggd av Christa Jung och Louis Konickx innehåller 13 hinder och 17 språng på 1,60-höjd. Den har en två kombination med vatten under en oxer redan som hinder fem, en trekombination oxer-oxer-räcke som nummer 7 in på diagonalen och en kombination räcke-oxer som nummer 9 med maxtid enligt banskissen på 72 sekunder, ändrad till 69 sekunder efter några ekipage.

Grundomgång

Första ryttaren Christian Kukuk på godkände Cornet Obolensky-sonen Colestus red felfritt inom den justerade tiden. Sedan ställde banan till det för de inledande ekipagen. Hinder nummer tre, en hög mur ur sväng gav stopp för två ekipage.

Första svenska ekipage var Stephanie Holmén och Flip’s Little Sparrow och de hade både tid och felfritt på rätt sida alla gränser, de är i omhoppning. En snygg runda, det knackade på något ställe men väl avvägt.

Maurice Tebbel och Don Diarado hade hopplöst oflyt under VM men i Stuttgart flöt det på, felfri runda. Mario Stevens med Landano OLD, Jannika Sprunger på Bacardi VDL och Lorenzo de Luca med Ensor de Littrange var alla felfria på hinder men fick förargligt nog tidsfel.

Max Kühner och  PSG Final gick enkelt felfritt. Comme Il Faut och Marcus Ehning hade inte rätt flyt med sig, de rev näst sista hindret, ett glest rättuppstående.

Catch Me Not S och Peder Fredricson gjorde en riktigt bra runda, en knackning men snabb och fint inom tiden, andra svensk till omhoppning.

Nu började nollorna trilla in när Philipp Weishaupt och vackre svarte Asathir, en Diamant de Semilly-avkomma, enkelt gick felfritt. Kommande SIHS-gästerna H&M Legend of Love och Olivier Philippaerts kunde läggas till den allt större gruppen felfria.

De har startat klasser tidigare men det är första gången i världscupen för Evelina Toveks Castello 194 och Henrik von Eckermann. I trekombinationen föll ett hinder och sedan ett till i tvåkombinationen, med åtta fel blir det tyvärr inte många världscuppoäng för Henrik.

Ännu en av Steve Guerdats många stjärnhästar är Ukato-sonen Alamo. Tillsammans fick de hindren och tiden att se ut som en barnlek och gick felfritt. Christian Ahlmann och Tokyo följde upp med en felfri runda men fick jobba ganska aktivt för att hålla Kannan-sonen på rätt köl.

Sist ut var Pieter Devos med hästen Apart som efter en ganska strulig säsong äntligen red felfritt, går till omhoppning och tar minst ett antal poäng med hem.

Resultat

Banskiss

Startlista

Startlista med världscuppoäng

Sändning SVT Play (börjar 14:55)

FEI-TV (betalkanal börjar 14:50)
Ställning just nu
Start- och resultatlistor

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.