Eric Lamaze och hans OS-guldhäst Hickstead i Hong Kong 2008.  Foto FEI

Superstjärnan avstår OS – cancerbehandlingen och dopingdom orsaker

Kanadensiske OS-guldmedaljören Eric Lamaze avstår från OS i Tokyo och anger främst hälsan som skäl – men också dopingdomen som raserade det kanadensiska lagets OS-dröm.

Guldmedaljören från Peking-OS 2008, kanadensiske Eric Lamaze, har dragit sig ur uttagningen till OS i Tokyo.
Han är den högst rankade ryttaren från Kanada, men avstår nu OS då han inte vill utsätta sig för de hälsorisker tävlingen innebär.

Behandlas för hjärntumör

53-årige Eric Lamaze behandlas sedan tre år tillbaka för en hjärntumör.
– Min hälsa är något som jag ser väldigt allvarligt på och jag har beslutat att Tokyo inte är den bästa tävlingen för mig, säger han i ett pressmeddelande.
– Även om min hälsa för tillfället är stabil, finns det många riskfaktorer som jag måste ta hänsyn till.

Förutom det individuella guldet med legendariska Hickstead från OS 2008, där han även vann lagsilver, har han också en individuell bronsmedalj från Rio 2016.

Dopingdom fällde hans lag

För Eric Lamaze handlar OS om laginsatsen, men Kanada har i år inte något lag kvalificerat för OS. I januari försvann Kanadas sista chans att skicka ett lag till OS när ryttaren Nicole Walkers överklagande till idrottens skiljedomstol CAS, Court of Arbitration for Sport, avslogs. Efter ett positivt dopingtest vid Panamerican Games 2019 förlorade Kanada sin fjärdeplats där och därmed också sin OS-plats.

– Jag har alltid förknippat OS med att rida för det kanadensiska laget. Min framgång har kommit genom att jag haft mina lagkamrater där som kämpat tillsammans för att göra det bästa vi kan för vårt land.
– Som en soloartist kan jag inte se mig själv få tillräcklig motivation för att ta hem en individuell medalj. Jag kan inte vara en allvarlig konkurrent utan mitt lag.

Ser fram emot VM i Danmark

– Med allt vi har fått gå igenom det senaste året och medan vi fortfarande ser så många människor leva i en fruktansvärd situation, både i Kanada och runt om i världen – så vet jag inte om det ens skulle kännas rätt att vinna en medalj. OS ska vara ett firande av idrottarna och jag tror inte att vi kommer att ha något verkligt firande i Tokyo. Det är inte en tid för att fira, säger Lamaze.

Nu säger han att han istället ser fram emot VM i Herning, Danmark, nästa år.

– Där hoppas jag att vårt lag ska kvala till OS i Paris 2024.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.