Texas (SWB e Tornesch) och Penelope Leprevost. Foto PSV/J.Morel

Svensk häst vann franska mästerskapen

Svenskfödda valacken Texas tog i helgen hem det franska mästerskapet under superstjärnan Penelope Leprevost. Det blev stort jubel hos uppfödarna i Dösjebro.

Svenska uppfödningen Texas, SWB e Tornesch u Pangea x Robin Z rids sedan oktober 2020 av Penelope Leprevost, som tillsammans med den 11-årige valacken varit placerad upp till 1.50. Nu fick de sin första stora seger tillsammans genom att bli franska mästare.

Från vänster, Martin Linell med Pangea (mamma till Texas) och Göran Linell med Panthalassa ( halvsyster till Texas). Foto Kim C Lundin

Texas är uppfödd av Göran Linell i Dösjebro. Både Texas mamma Pangea och halvsyster Panthalassa har vunnit svårklasshoppningar.

 

Painrich (SWB, e Tornesch u Pangea) , helsyster till Texas, med Fredrik Linell, son till Göran Linell. Foto Kim C Lundin

 

Penelope Leprevost och Texas. Foto PSV/J. Morel

Det är femton år sedan Penelope Leprevost senast vann franska mästerskapen. Dagen innan vann hennes dotter Eden Leprévost-Blinlebreton mästerskapen i den lägre kategorin Pro 1.
– Eden gjorde en otrolig prestation igår. Hon presenteras ständigt som ”Penelopes dotter” men efter att hon tog hem titeln fick jag nu vara ”Edens mamma”. Idag återtog jag min plats genom att bli fransk mästare, säger Penelope Leprevost och skrattar.

– Det är en helg som vi kommer att minnas länge. Jag är väldigt stolt över Texas, jag älskar den här hästen och jag tror mycket på honom. Hans ägare är Eric Levallois, som litar på mig och som förblir positiv. Som ryttare är det skönt att ha ett starkt stöd från sin hästägare.

– Jag tvivlar inte på att ”Leprevost-helgen” kommer att gå till den franska ridsportens historia, sa den franska landslagstränaren Henk Nooren efteråt.

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.