Svenska guldlaget skrev historia igen – storseger i Kanada

De åkte till Kanada för att rida om en av hoppsportens allra tyngsta titlar. Och på nytt skrev de svensk ridsporthistoria.
– Jag känner en sån otrolig stolthet, det är en enorm ära att leda detta laget, säger Henrik Ankarcrona, förbundskapten.

Laget som sent på lördagskvällen svensk tid red hem Sveriges första seger nånsin i Nations Cup på Spruce Meadows, en av världens mest anrika arenor för hoppsport, bestod av Henrik von Eckermann med Nababette Z, Rolf-Göran Bengtsson med Ermindo W, Jens Fredricson med Markan Cosmopolit  och Peder Fredricson med Catch Me Not S .

”Det är en otrolig bedrift att vinna här”

Erfarenheten är enorm och meritlistan likaså, men det var inte vilken tävling som helst att ta sig an.

-Det sägs att hindren är stora som hus, vattenhindret är större än Atlanten, tiden är tightare än allt annat och jag vet inte allt, och varenda ord stämmer. Det är tufft och det är svårt. Det är en otrolig bedrift att vinna här, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona.

Henrik von Eckermann och Nababette Z var felfria i första rundan, men tvingades utgå i andra rundan efter ett missförstånd. Foto Mike Sturk photo/Spruce Meadows

Sverige inledde med en perfekt första runda där Henrik von Eckermann, Rolf-Göran Bengtsson och Jens Fredricson red felfritt. Efter ett missförstånd tvingades Henrik utgå i andra rundan och alla marginaler var borta. Återigen felfritt av Rolf och Jens och sedan landade pressen på Peder Fredricson som sista ryttare.

– Han fick ju ett tidigt nedslag men sedan hoppade Catch Me Not väldigt bra och Peder är ju monumentalt stark i det läget, och sen så var det klart. Starten Henrik gav oss, och Jens och Rolf dubbelt felfria. Rolf är med i laget och får vinna, han red så bra så jag vet inte vart jag ska börja beskriva det, ett fenomen, säger Henrik Ankarcrona.

”Fantastiskt att få sitt namn på den där bucklan”

Efter två genomförda rundor stod Sverige på 4 fel och vann före Schweiz som stannade på 7 fel. Sverige hade säkrat en seger man aldrig glömmer.

Peder Fredricson och Catch Me Not S över ett av hindren som Spruce Meadows köpt från VM i Herning. Foto Mike Sturk photo/Spruce Meadows

– Fantastiskt, att få sitt namn på den där bucklan alltså, det är otroligt. Att vi kan vara såna favoriter och stå upp till det. Otroligt att få vinna det här tillsammans med det här laget, det här är en golden age. Vi måste njuta men inte för mycket så att det fortsätter, säger Jens Fredricson.

– Det är ju en sån särskild känsla att rida här, fullt hus och en historisk arena. Det är väldigt många duktiga ryttare på den bucklan och att få vara en av dem, det är stort, säger Henrik von Eckermann.

Jens Fredricson – Markan Cosmopolit. Foto Mike Sturk photo/Spruce Meadows

– Man har tänkt att kan man en gång få komma hit och sitta på läktaren, och att nu få komma hit med ett lag som det här, ha målsättningen att vinna och så ro det i land, det är otroligt stort, säger Henrik Ankarcrona.

”Det är det största man kan göra, att få vara med om en sån här era och vara mitt i det, det är en stor ära”

Nu har ni sedan 2019, under din ledning, vunnit OS, VM, nationshoppning i Aachen och nationshoppning på Spruce Meadows…?

– Det är det största man kan göra, att få vara med om en sån här era och vara mitt i det, det är en stor ära.

Hur skulle du beskriva det här laget?

– Det är en fantastisk sammanhållning. Vi har en lång historia, en avspändhet men samtidigt en otrolig skärpa. Alla höjer varandra på ett väldigt positivt sätt. Otroliga människor, säger Henrik Ankarcrona, förbundskapten.

Alla resultat > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.