Toppryttaren frikänd – dopingdomen och avstängningen hävs

Nu har den schweiziska ryttaren Nadja Peter Steiner friats från dopingdomen som föll mot henne i vintras. Hon stängdes av från tävlan från den 25 februari, men har nu friats.

Beslutet att stänga av Nadja Steiner grundades på en dopingkontroll som gjordes redan 2017 i ​​Tetouan i Marocko, där hennes häst Saura de Fondcombe testades positivt för det förbjudna ämnet O-desmetyltramadol.

Najda Peter Steiner
Najda Peter Steiner. Foto FEI

Ärendet hade pågått i flera år, eftersom en anställd hos tävlingsarrangören misstänkte att fel begåtts av tredje part i analysresultaten. Ingen tredjeparts skuld kunde dock bevisas och därför tog man i vintras beslut om avstängningen.

Avstängningen trädde i kraft den 25 februari och gällde både internationella och nationella tävlingar. Fallet har dock fortsatt att utredas.

O-Desmethyltramadol är en nedbrytningsprodukt från smärtstillande Tramadol, som endast används i humanmedicin och inte är godkänd för hästar.

Nadja Peter Steiners advokat, Dr. Monika Gattiker, tyckte att domen var svår att förstå. Hon sa:
– Nadja Peter Steiner fick överlämna sin häst till en okänd funktionär under prisutdelningen som pågick i 30 minuter. En av fotograferna på tävlingen har dokumenterat hur hästen då slickade personens hand. Tramadol  används ofta i hela Nordafrika och betraktas som de fattiges kokain. Om hästen slickar en hand är det tillräckligt för att orsaka ett positivt test.

Men nu har ryttaren alltså friats och kan börja tävla igen.

Nadja Peter Steiner tävlar upp till 1.50 och var 2017 med i EM i Göteborg där hon placerade sig 42:a.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.