hoppning tävling svans rumpa hinder

Tyska förbundets kommission: ”Förbjud touchering”

Efter skandalen där toppryttaren och ridsportmogulen Ludger Beerbaum avslöjades i tysk tv med att ha barrerat hästar har det tyska ridsportförbundet sett över sitt regelverk. En kommission som utrett frågan ger nu rådet att man ska förbjuda metoden ”touchering” som Ludger säger sig ha använt.

Sedan förra året har en kommission i det tyska ridsportförbundet utrett olika träningsmetoder, däribland ”touchering”. Sedan länge är det i Tyskland liksom i övriga ridsportvärlden förbjudet att använda sig av barrering, där man genom att exempelvis slå upp en bom lurar hästen att slå i för att den därmed ska bli mer försiktig vid hoppning. Men i Tyskland har man fortsatt att tillåta ett slags ”barrering light”, som man kallar ”touchering”.
Men efter rådets sammanträde har man nu uppmanat förbundet att förbjuda denna metod.

När Ludger Beerbaum för en tid sedan avslöjades i tysk tv med att ha barrerat hästar menade han själv att han endast använt den enligt tyska regler tillåtna metod som kallas touchering. Touchering innebar att man fick använda en rund käpp som får väga högst 2 kilo och som man inte får slå upp mot hästens ben. Men nu anser man att även denna metod ska förbjudas.
– Trettio år har gått och vi har insett att även experter har svårt att beskriva var gränsen går och vad som är korrekt touchering, säger Thies Kaspareit som är ledare för utbildningsavdelningen inom det tyska förbundet.
– Små avvikelser kan få svåra konsekvenser för hästen. Ett tydligt ställningstagande mot touchering ger alla en tydlig orientering och skyddar hästarna.

Nu återstår det för det tyska ridsportförbundets presidium att ta beslut i frågan.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.