Stephanie Holmén

Unga toppryttaren som blir ny ambassadör för Gothenburg Horse Show

Redan 2008 var hon placerad i Scandinavium med VDL Titanic i Morgondagens Vinnare och 2018 var hon tvåa i Gothenburg Trophy med Carma. Om uppdraget att vara ansiktet utåt för GHS säger hon:

– Jag hoppas kunna inspirera fler att våga satsa på sin dröm och tro på att det går att nå den, hårt jobb och ödmjukhet inför uppgiften lönar sig.

För GHS-publiken är ”Steffi” ett välkänt ansikte, redan 2008 var hon placerad i juniorklassen Morgondagens vinnare med VDL Titanic, och efter det har framgångarna i Scandinavium varit många. Stephanie Holmén är en av de ryttare som följt hela utvecklingskurvan med start i juniorklasserna, vidare till young rider för att sedan som U25-ryttare via Lövsta Future Challenge fått chansen att rida i de internationella klasserna.

Idag är Steffi väletablerad som senior och har haft framgångar i de allra största och mest prestigefulla klasserna, inte bara i Scandinavium utan även internationellt. Sedan 2018 tillhör hon även hopplandslagets A-trupp och till VM i Tryon 2018 var hon med som första reserv till laget.

Se alla avsnitt med Stephanie Holmén i Ridenews serie Lisen knackar på > > >

Segern i världscupkvalet i Zürich 2018 tillsammans med Flip’s Little Sparrow räknas nog ändå som höjdpunkten i karriären, hittills. Men placeringarna i Gothenburg Trophy 2018 (med Carma) och 2019 (med ”Sparven”) rankas också högt. Om de framgångarna säger Steffi såhär;

– Det har varit väldigt speciellt för mig i lördagens Gothenburg Trophy klass – av lite olika anledningar. Med Carma 2018 var det väldigt speciellt för oss båda. Jag var i stort sett ny på den nivån och det var hon också. Absolut förväntade vi oss bra resultat, men att bli tvåa var både chockande och glädjande.
–När jag 2019 red Sparven var det speciellt på ett annat sätt. Med Rolf-Göran Bengtsson, Irma Karlsson och mig på pallen blev det väldigt familjärt. Det är två otroligt fina minnen.

HUR MINNS DU DIN FÖRSTA START I SCANDINAVIUM?
Oj, det var ett tag sen. Jag var junior och det var när Titanic var åtta år. Det var sjukt nervöst, det som var allra mest nervöst var att rida på framhoppningen jämte sina idoler. Absolut var det pirrigt att rida in på banan för den stora publiken men att sitta och rida jämte de stora på framridningen var värre. Jag hade sådan stor respekt för dem, de var idoler. De jag såg upp till då är ungefär samma som idag – Rolf-Göran Bengtsson och Marcus Ehning. Ännu tidigare som riktigt ung var det Rodrigo Pessoa som var den stora idolen.

NÅGRA ÅR SENARE FICK DU CHANSEN ATT MATCHA UNGHÄSTAR I SCANDINAVIUM, KÄNDES DET LIKA NERVÖST?
 Stor skillnad. När det var dags för unga hästar var det inte alls lika nervöst, och det var bra, en förutsättning för en ung häst. Om jag hade varit nervös hade det blivit svårt för en ung häst som själv är osäker på en ny miljö att prestera. De känner sig trygga för att jag är lugn och har gjort det förut.

HUR KÄNNS DET ATT IDAG VARA AMBASSADÖR FÖR GOTHENBURG HORSE SHOW?
Det känns superspännande! Det ska bli jätteroligt att få vara ansiktet utåt för GHS eftersom det är ett evenemang jag växt upp med och som varit en så betydande del för min utveckling som ryttare.

– Jag hoppas kunna inspirera fler att våga satsa på sin dröm och tro på att det går att nå den, hårt jobb och ödmjukhet inför uppgiften lönar sig.

Resultat i Scandinavium
2008 Placerad som junior i Morgondagens vinnare med VDL Titanic
2009 Startade med Landkorn i Morgondagens vinnare och med VDL Titanic i Young Rider cupen
2010 Startade med VDL Titanic i Young Rider cupen och kom tvåa
2015 Red Main Road och Uncle Blue i 7-årsklassen samt Thriller P som U25-ryttare i seniorklasser
2018 Startar i seniorklasserna med tre hästar Flip’s Little Sparrow, Clarence och Carma som hon blir tvåa i Gothenburg Trophy med
2019 Placerade sig i 7-årsklassen med Cash du Talus, blir tvåa i Gothenburg Trophy med Flip’s Little Sparrow

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.