Malin Baryard Johnsson - Indiana

Uppfödaren om H&M Indiana: ”Hennes ridbarhet var 0”

I en intervju berättar H&M Indianas uppfödare Chloé Ruys om hur hon var som föl och unghäst och hur hon aldrig kunnat drömma om att det skulle bli en OS-häst av henne.

Malin Baryard Johnssons OS-häst H&M Indiana – ekipaget blev femma individuellt och tog lagguld och vann sedan också Global Champions Grand Prix i Rom – är känd som en stark personlighet och hennes uppfödare kan intyga att sådan har hon alltid varit.

Hon föddes 2008 som Indiana C&C med Kashmir van Schuttershof som pappa – alltså samma pappa som Peder Fredricsons H&M All In! – och ett sto efter Animo’s Hallo (Halifax) som mamma.
Hennes uppfödare var Chloe Ruys och Christophe van Turtelboom i samarbete med W. Vanderlinden.

Indiana - Malin Baryard
Indiana – Malin Baryard. Foto: KimC.nu by Ateni AB

– Indianas födelse var ett äventyr, säger Chloé Ruys som intervjuas av belgiska sajten Hippomundo.
– Mamman bar ett larm, men när jag kom till stallet på morgonen var stoet täckt av blod. Jag fick panik, men sedan såg jag Indiana stå bredvid, alldeles torr. Hon tittade på mig som ”Vad gör du här i min värld?” Från första dagen har hon varit väldigt speciell.

– Indiana har alltid varit en otroligt vänlig häst, men med en väldigt stark personlighet. Hon var så söt och kelig ända tills vi krävde något av henne. Så du kan föreställa dig att det var en utmaning att få på henne en grimma för första gången när hon var föl.

Indiana
Indiana vid Global Champions Tour i Stockholm i år. Foto Stefano Grasso/LGCT

– Hon accepterade genast sadeln och ryttaren men att styra henne var en annan sak. Om hon ville till vänster gick hon till vänster och du lärde dig snabbt att det var ingen idé att kriga med henne. Hon var så mycket starkare och smartare.

– Över hinder gav hon alltid en otrolig känsla, men ridbarheten var alltid en utmaning. Vi visste alltid att hon var bra, men att hon skulle bli en OS-häst, det hade vi aldrig kunnat föreställa oss.

Malin Baryard-Johnsson - Indiana OS Tokyo
Malin Baryard-Johnsson – Indiana. Foto KimC.nu by Ateni AB

– Mot slutet av hennes sjätte år såldes hon till Stephex Stables och därifrån till Malin Baryard Johnsson (eller hennes hästägare Charlotte Söderberg/Reds anm). Vi tror fortfarande från djupet av våra hjärtan att hon kunde ha blivit en helt annan häst om hon inte hade hamnat hos Malin. Hennes ridbarhet var 0 och nu vid 13 års ålder kan hon fortfarande ha dagar när den är det, men Malin har anpassat sig så mycket till Indiana och ömsom tagit och gett för att få henne på sin sida. Malin har gjort ett makalöst arbete med Indiana. Hon låter henne slänga med huvudet och vara lite svår, men i gengäld fightas hon för sin ryttare.

H&M Indiana och Malin Baryard Johnson. Foto: Digishots.nl

– Även när hon skulle transporteras var hon väldigt speciell. När hon såldes fick vi ett samtal där de frågade hur de kunde lösa det. Vår bil var alltid full av leksaker – bollar, kramdjur, med mera. Då var det inga problem. Två veckor senare ringde de tillbaka och berättade att problemet var löst.
– Svenskarna är verkligen hästmänniskor och de gör vad som helst för att allt ska bli perfekt. De anpassar sig till sina hästar och det var precis det som Indiana behövde. Sju år senare är hennes stall fortfarande fullt av nallar och leksaker.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.