Bertram Allen - inte dubbelt så snabb som de andra - men tillräckligt. Foto Catharina Hansson

Vann med fyra hundradelar i rafflande finalklass på Stadion

Det blev irländsk seger när den sista femstjärniga klassen reds på söndagen på Stockholms Stadion. Bertram Allen och Pacino Amiro vann med endast fyra hundradelar i en av årets mest rafflande omhoppningar. Peder Fredricson med Catch Me Not S blev trea och Petronella Andersson med Cassina Z tog sin plats bland superstjärnorna med en niondeplacering som en av två svenska ryttare i omhoppning.

Första nollan i klassen stod Sveriges Petronella Andersson med 12-åriga Cassina Z (Casado V’t Gelutt Z x Lux) för. Petronella, som rider för Stephex Stables i Belgien, har varit en sällsynt gäst på svenska stortävlingar så det var roligt att få se henne på Stadion denna helg.

Totalt blev det nio ekipage till omhoppning i 1.55-klassen som hade drygt en och en halv miljon i prispengar och 33 startande.

Henrik von Eckermann kunde ha slutat helgen med ett blankt protokoll – felfri rakt igenom hela meetinget med King Edward och Glamour Girl och etta eller tvåa i varje klass han startat i.
Nu rev Glamour Girl en bom – men eftersom det snabba ekipaget även är snabba i grundomgångarna hade de bästa tiden av alla fyrfelare och tog en tiondeplats.

Petronella Andersson satsade bra i omhoppningen och fick en tid som skulle ha räckt till en fjärdeplats – men två bommar föll.

Belgiens Jérôme Guery med Azaria Dinero var däremot felfri och såg ut att bli svår att slå.
Marcus Ehning med Priam du Roset satsade allt men kanske lite för mycket och blev tvungen att bryta ut vid ett hinder. Han klarade ändå maxtiden, men fick alltså 4 fel.
Amerikanska miljardärsdottern Georgina Bloomberg, ägare av laget New York Empire i Global Champions League, red med Tulara Colmine en riktig stilrunda, långsammast av omhoppningens nollor, men mycket elegant.

Marlon Modolo Zanotelli, Brasilien, med Luigi d’Eclipse och Michael G Duffy, Irland, med Clitschko fick båda varsin rivning.

Tysklands Daniel Deusser och Jasmien vd Bisschop fick publiken att tappa andan när de gjorde en fullkomligt vanvettig sväng mot sista hindret och slog Guerys tid med 42 hundradelar.

När Peder Fredricson och Catch Me Not S kom in för sin sista ritt detta meeting var publiken i extas, men knappnålstysta under ritten. De gjorde några fräcka vägar men en mer sansad runda än Deusser – dock tar ”Charlie” enormt mycket mark med sin galopp och vi trodde nästan på seger. I jublet som bröt ut efteråt kunde man också tro att de slagit ledartiden, men det fattades 32 hundradelar.

Bertram Allen kan alltid vara snabb, men nu överträffade han sig själv med storgalopperande Pacino Amiro och höll samma tempo som Deusser fram till sista hindret där en otrolig spurt klippte fyra hundradelar av tiden.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.