Jeroen Dubbeldam ska se vad de svenska femåringarna går för. Foto: Fredrik Jonsving

Världsmästaren ser fram emot att prova SWB-hästarna

Jeroen Dubbeldam, regerande världsmästare ett par veckor till, kommer till Sverige för att provrida svenska femåringar under Breeders Trophy. ”Jag har sett många unga SWB-hästar i till exempel Falsterbo. De håller verkligen hög kvalitet”, säger testryttaren i ett pressmeddelande.

Holländaren Jeroen Dubbeldam har en gedigen meritlista. Bland annat har han vunnit individuellt OS-guld, VM-guld och EM-guld.

Ryttaren är inte med under VM i Tryon de närmsta veckorna. Däremot är han den sjunde oktober på Flyinge och provrider de svenska unga förmågorna. Det gäller att hitta hästarna med det lilla extra.

– Scope är en svår sak att se. Man kan tycka att en häst hoppar fantastiskt men så lyckas den aldrig. Andra hästar trodde man aldrig skulle kunna hoppa höga klasser, ändå presterar de. Det handlar om att hästen ska ha rätt vilja helt enkelt, säger Jeroen Dubbeldam i ett pressmeddelande från Breeders Trophy.

Dubbeldam har enorm gedigen erfarenhet och vet vad han söker. Men stjärnryttaren är noga med att inte forcera resultat.

– Det är okej för en femårig häst att göra fel, frågan är bara om de lär sig av det och hur de reagerar. En femårig häst behöver inte gå som om den är programmerad liksom en dator, det ska inte vara för påtvingat, säger Jeroen Dubbeldam.

Det går att kvala fram till den 23 september. kvalar gör hästar som är anslutna till Breeders Trophy och som gjort tre felfria starter över 120-hinder.

Läs mer: Dubbeldam provrider svenska unghästar

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.