Jens Fredricson - Markan Cosmopolit. Foto Kim C Lundin

[ VM i Herning ] Peder och All In nollar och säkrar Sveriges ledning

I andra rundan av VM:s laghoppning i Herning säkrade Sverige sin ledning genom felfria rundor av Peder Fredricson, Henrik von Eckermann och Jens Fredricson. Malin Baryard Johnsson står för strykresultatet med fyra fel, men hade en mycket bättre runda idag än igår – då H&M Indiana siktade för mycket mot stjärnorna och överhoppade.

Frankrike håller andraplatsen, men Belgien och Storbritannien har halkat ner medan Tyskland klättrat uppåt.

Dagens laghoppning fungerade även som kval till det individuella och gick i en runda med maxtiden 82 sekunder över 14 hinder och 17 språng på upp till 1.65. Samtliga ekipage deltog.

De tio bästa lagen går vidare till fredagens lagfinal. De 60 bästa ryttarna går vidare individuellt till fredagen.

Sammandrag

De första felfria ritterna står Kanadas Beth Underhill med Nikka vd Bisschop och Tysklands Marcus Ehning för.

Henrik von Eckermann och King Edward går ut först för Sverige med startnummer fem och gör en, vi citerar Henrik: ”Perfekt runda”.
– Det var en perfekt runda. 10 av 10, både från min sida och från hästens. Allt från början till slut. Hästen hoppade avspänt, perfekt innanför maxtiden, 82 sekunder. Jag skulle inte ändra på någonting om jag fick göra det.

Henrik von Eckermann – King Edward. Foto FEI

Nästa felfria ekipage blir Frankrikes Simon Delestre med Cayman Jolly Jumper och så här långt har Frankrike därmed försvarat sin andraplats i lagtävlingen.

Simon Delestre – Cayman Jolly Jumper.
Foto FEI/Leanjo de Koste

Femte nollan i tävlingen står Schweiz Pius Schwizer för med Vancouver de Lanlore och sedan nollar även ett av världens snabbaste ekipage, USA:s McLain Ward med Contagious. Igår hade de överraskande fyra fel i tidshoppningen utan att vara snabbast.

Mclain Ward – Contagius. Foto FEI/Leanjo de Koster

Italiens Francesca Ciriesi och Cape Coral störtar rakt in i det till synes harmlösa räcket och utesluts då de skiljs åt – men verkar båda vara oskadda.

Ben Maher – Faltic HB. Foto FEI/Jon Stroud

Storbritanniens Ben Maher fick lämna sin OS-guldhäst Explosion W hemm då han inte var fräsch, men övertygar nu med Faltic HB som sätter en fin nolla. Individuellt ligger de sexa inför fredagens runda.

Malin Baryard Johnsson och H&M Indiana hade problem igår, men fint flyt idag. Till allas förfäran faller dock sista bommen.
– Vi båda glömde det som hade hänt igår. Jag har ridit henne på samma alla sätt och jag vill inte göra något annat. Den stora skillnaden är att jag red starkare på vattnet.

Ioli Mytilineou, Grekland och L’Artiste de Toxandra gör en felfri runda även idag. Igår var hon felfri men långsam och ligger dock utanför toppskiktet.

Belgien är stora favoriter till lagguldet, men nu inträffar det som inte får hända – rutinerade ”ungdomen” (27 år)Jos Verlooy faller av sin Igor på andra stoppet och det blir dyrt för laget.

Nederländernas Maikel van der Vleuten och Beauville Z N.O.P. gör nästa feflria ritt och Nederländerna håller sin tredjeplats.

För Brasilien har deras svenska favorit Marlon Modolo Zanotelli (gift med Angelica Augustsson) ridit på fyra fel med sin Like a Diamond vh Schaeck och deras ryttare nummer två Yuri Mansur med QH Alfons Santo Antonio gör nu en felfri runda.

Andre Thieme – DSP Chakaria.
Foto FEI/Leanjo de Koster

Tysklands Andre Thieme rider felfritt med bara en touchning på ett hinder med sin EM-guldhäst DSP Chakaria. Laget håller därmed nollan.

Tiffany Foster och Figor ger Kanada sin andra nolla. Laget ligger dock näst sist efter första dagen så vi får se hur långt det räcker.

Tiffany Foster – Figor.
Foto FEI/Leanjo de Koster

Jens Fredricson och Markan Cosmopolit håller spänningen på högsta nivå genom hela sin ritt. De glider ut innan Ecco-oxern och Jens länger ut och kortar upp – en dynamisk ritt kan man säga! På läktarna har vi hjärtat i halsgropen och på väg ut ur kroppen, men med en makalös fighting spirit sätter de nollan. Efteråt berättar Jens att allt gick helt enligt plan.
– Allt var helt kalkylerat.

Jens Fredricson – Markan Cosmopolit. FEI/Leanjo de Koster

Irländske Cian O’Connor nollar med C Vier 2, en häst han nyligen tog över från Tysklands David Will som tog lagsilver med den i EM förra året.

Julien Epaillard – Caracole de la Roque. Foto FEI / Richard Juilliart

Frankrikes speedexpert och liksom Peder Fredricson i stor utsträckning barfotaryttare, Julien Epaillard, leder individuellt. Nu sätter han sin andra nolla med Caracole de la Rouqe – och leder alltså fortsatt.

Belgien får nu en välbehövlig nolla genom Jérôme Guery och powerhästen Quel Homme de Hus.

Jerome Guery – Quel Homme de Hus. Foto FEI/Leanjo de Koster

Schweiz Martin Fuchs och Leone Jei ligger i toppskiktet individuellt inför denna runda. Men nu får de ett nerslag och rasar ner utanför topp 10.

Martin Fuchs – Leone Jei. Foto FEI/Leanjo de Koster

Felfria Tyskland får nu en rivning genom superekipaget Christian Ahlmann och Dominator 2000 Z.

Christian Ahlmann – Dominator 2000 Z. Foto FEI/Leanjo de Koster

Så blir det dags för Peder Fredricson och arenan är knäpptyst så när som på presskamerornas smattrande. H&M All In är vig som en katt, det är mjukt, mjukt och varje distans stämmer millimeeterexakt. Och de är felfria!

Peder Fredricson – H&M All In. Foto FEI/Leanjo de Koster

Max Kühner nollar för Österrike med Elektric Blue P.

Frankrikes Kevin Staut , som föll av vid onsdagens tidshoppning, går idag felfritt med Scuderia 1918 Viking d’la Rousserie. Därmed håller Frankrike kvar sin andraplats efter Sverige i lagtävlingen.

Scott Brash – Hello Jefferson. Foto FEI/Leanjo de Koster

Scott Brash stärker sina odds individuellt med en felfri runda på Hello Jefferson.

Nicola Philippaerts – Katanga vh Dingeshof låg länge i ledningen i första rundan. Idag blev det ett nerslag och Belgien halkar ner till femte plats.
Foto FEI/Leanjo de Koster

När dagens runda är avslutad håller Sverige sin ledning före Frankrike. På tredje plats har Belgien tappat positionen genom två rivningar och Jos Verlooys uteslutning och ersatts av Tyskland. Belgien halkar ner till femte plats. Men det är tätt, tätt mellan lagen på tredje till femte plats och endast ett nerslag kan föra Nederländerna eller Belgien upp till bronsplatsen.

Resultat lag
Resultat individuellt

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.