Foto: Cecilia Kristensson/Fredrik Jonsving

Forsberg: Nej, vi är inte överkänsliga – vi har sett fyrverkeriernas baksida

Explosiva ljussken över hela himlen. Vackra färger, god stämning – och ett jävla oljud! Det är dags för totalpanik och magsår. Det är dags att fira nyår.

Krönika. Har du någonsin sett ett djur fly i panik efter att en smällare gått av? Har du kanske sett en hund ligga gömd i ett skrymsle, skakandes och flämtandes? Har du sett hästar som svettiga och flåsiga skakar i takt med varje smäll?

Jag tror inte det finns en djurägare som inte hört frasen ”ni är så känsliga”. Eller ”det är en kväll på året”. Eller bara helt enkelt ”måste ni vara såna tråkmånsar?”.

Svaret är ja. Anledning 1? Vi tycker om våra djur.

Anledning 2. Några sekunders nöje kan ge men i flera år. Ibland en livstid.

Det handlar varken om överkänslighet eller tråkmånseri. En skadad häst är både fruktansvärt dyr att laga och tidsödande. Ett helt års träningssatsning kan fallera som ett korthus i motvind på grund av en enda skada. Allt arbete kan ödeläggas med ett boom.

Är det värt det för tre minuters ljusfest på himlen? 

Varje år kommer rapporter om människor som spränger fingrarna av sig. Raketer som hamnar fel. Hus som fattar eld. Djur som springer bort. Människor som på grund av otäcka erfarenheter kastas tillbaka till en annan verklighet med skräck och terror. Djur som skadas. Senast tidigare idag skrev vi om Cecilia Kristensson vars häst blev så rädd så den gick omkull och skadades på grund av fyrverkerier. 

Är det värt det? 

Nästa år råder fyrverkeriförbud. Kommer det att hjälpa? Jag är skeptisk. Dels tror jag att många kommer skjuta extra en kväll som denna. Sedan tror jag den illegala näthandeln kommer att öka dramatiskt. Inte minst då polisen inte har resurser att jaga smällarbrottslingar medan grova brott sker.

Sammanfattningsvis: Har du sett ett skräckslaget djur? Om inte. Se dig omkring. Fundera sedan på om det är värt det.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.