Scener ur filmklippet där e häst bryter benet.

Forsberg: Systematisk hästmisshandel kan inte kallas olycka

Hästar som dör. Hästar som bryter ben och tvingas avlivas. Hästar som jagas fram av ryttare med noll känsla för djurets välfärd. Distansritt som sport imponerar inte. Så vad kan vi göra, undrar Ridenews krönikör Angelica Forsberg.

Krönika. Det är lätt att avskriva den pågående problematiken inom distansritten som ”det är inte här”. Och så länge det inte är i Sverige som hästarna vanvårdas på detta sätt vi ser gång på gång i andra länder så måste det väl vara okej?

Fel. 

Det internationella ridsportförbundet FEI säger sig ta kraffttag mot distansen för en bättre hästvälfärd. Detta samtidigt som det visat sig att en person ur den tillsatta kommittén själv brutit mot tävlingsreglerna och inte bara tävlat för tätt – utan med en halt häst. Vad ger det här för signaler? Tar någon problemen inom distansen på allvar? Tar ens FEI problemen på allvar?

På senare tid har rapporterna om skadade och döda hästar haglat. Senast nu i veckan figurerade ett klipp med en häst som bryter benet under pågående lopp. Kanske är det för att media är mer vakna gällande problemen, som tycks vara utbrett framförallt i arabländerna. Kanske är det för att problemen är så mycket mer omfattande än vi tidigare förstått. Det kan jag inte riktigt svara på. Men frågar du mig är det nog nu. Vi ska inte behöva läsa mer om såna här ”incidenter”.

En bojkott av tävlingarna i de så kallade G7-länderna är en bra start men det räcker inte. Inte när inte ens den tillsatta bevakningskommittén inom självaste FEI tar reglerna på allvar. Det blir mer som en skuggbojkott för att visa att ”vi faktiskt gör någonting”. Personen avgick frivilligt – men frågar du mig tyder allt detta på en slapphänt attityd till problemen i sporten.

Jag tycker personligen synd om de utövare som faktiskt bryr sig om sporten. De älskar sina hästar lika mycket som du och jag älskar våra. Men såna här händelser solkar ner en hel sport. I förlängningen drabbar det inte bara distansen utan hästsport i största allmänhet.

Så vad kan vi göra?

Svenska Ridsportförbundet har fräst ifrån och meddelat att svenska ryttare inte ska delta i internationella tävlingar i G7-länderna. Fler förbund, exempelvis Tyskland har följt efter. FEI har tillsatt sin kommitté. Ändå fortsätter problemen inom distansen att bubbla upp till ytan som en skakad julmust.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.