Krönika. Cecilie Hatteman är omtalad just nu. Det stannar vid en muntlig varning. Foto: Fredrik Jonsving

Krönika: En bitter eftersmak på ett fint evenemang

Avslutningsdagen på tävlingarna i Falsterbo ger en viss eftersmak.

Jag pratar såklart om norskan Cecilie Hatteland som gav sin häst flera spörapp i båda rundorna av Nations cup-tävlingarna under söndagen. Något som aldrig borde hänt och definitivt inte ska kunna hända igen.

Det hela började redan vid första rundan. Ekipaget fick problem i trekombinationen och Hatteland gav hästen ett ljudligt piskrapp på baken allt medan ett sus gick genom publiken. Vi är normalt ganska förskonade från detta beteende på internationella tävlingar. Jag, och många med mig, trodde att det var en engångsföreteelse.

 

Sen kom andra rundan. Ryttaren får samma problem. Samma kombination. Dubbla piskslag på hästens rumpa till publikens protester. När buropen stillat sig skar speakerrösten genom luften: Ryttaren kallas till domarbåset. Publiken jublar.

 

Ni minns kanske den omtalade piskincidenten när engelsmannen Ben Talbot fick sina fiskar varma efter att ha rappat upp hästen Everglade på en nationell tävling för en tid sedan? Minns ni dödshoten som riktades mot Talbot och de disciplinära följderna?

 

Personligen trodde jag inte vi skulle se denna typen av händelser igen på den här nivån. Sporten ska tåla granskning. Den ska tåla att synas i sömmarna på hemmaplan precis som på tävling. Cecilie Hatteland blir precis som Ben Talbot nu forum för offentlig debatt. Men vi måste minnas att det inte handlar om personer utan agerande. För Hattelands del stannar det vid en muntlig tillsägelse, meddelar tävlingsledningen allt medan ryttaren bett om ursäkt och förklarat det med ett svagare ben efter en fraktur.

 

En gång är ingen gång, som det så fint heter. Då kan man kanske skylla på att man tappat förståndet tillfälligt. Men att slå hästen på samma ställe, samma sätt, samma kombination, samma tävling – och få en muntlig varning – rimmar för mig lite illa.

 

Start- och resultatlistor FHS Longines hoppning klasser to-sö

Start-och resultatlistor FHS Equipe dressyr samt klasser lö-onsd

Vår guide till Falsterbo Horse Show

Gilla Ridenews på Facebook!

Ladda ner Ridenews app – för Android

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.