Skribent och krönikör Kim C Lundin

Lundin: Efter dressyrdrev – stå upp för hästarna

Ridenews skribent Kim C Lundin tycker till inför årets Falsterbo Horseshow som firar två år av trista efterspel i sociala medier.

Ridsport-Sverige värmer upp inför årets hästfest Falsterbo Horseshow, ett veritabelt hästmecka dit frälsta och partysugna vallfärdar en vecka i juli. Det är kommers, shopping i kubik, mingel, nattliv och såklart sporten som drar, i vilken ordning beror på målgruppen.

De två senaste åren har efterfesten för dressyrentusiaster haft en ganska bitter eftersmak sett till hur dressyrekipage skildrats i sociala medier. Sommaren 2016 fick Sverige sitt kanske första och största dressyrdrev efter Falsterbo där en självutnämnd banérförare för hästarnas bästa på bild hängde ut ett antal ryttare på Facebook. Det debatterades i Aftonbladets morgonprogram och Svenska Ridsportförbundet lade sig platt, visade strupen och lämnade ryttarna åt sitt öde. Sedan dess har ryttare vid upprepade tillfällen hängts ut på bild, anklagats för djurplågeri och fått ta emot hot.

Hur många hästar har fått ”hjälp” längs vägen? Exakt noll eftersom mindre lämplig ridform på det sätt som visats på bild knappast kvalar in i avdelningen djurplågeri som till exempel det här. Det betyder inte att all dressyr i tävlingsform är perfekt, inte alls, men drevet mot ryttarna antog oproportionerliga brösttoner.

De första dreven följdes förra året upp under vintern med filmer där vissa ryttare punktmarkerats och under Falsterbo 2017 valde alternativmedia att livesända från framridningen.

I kölvattnet av de här kampanjerna följer en ängslighet från Svenska Ridsportförbundets sida, en önskan om att vara en liten högljudd minoritet till lags. Det sker istället för att på ett kanske mer rakryggat sätt med emfas jobba på det system för att skydda de tävlande hästarna som redan finns – det vill säga tävlingsreglementet med dess stewards och överdomare. Istället har fokus lagts på symbolfrågor såsom nosgrimmornas åtdragning och möjligheten att få tävla på bettlöst huvudlag.

Förbundet hade behövt stå upp för sina faktiska medlemmar – ryttarna – istället för att försöka blidka mediahungriga aktivister. Verkligt nyttiga regeländringar för Sveriges tävlande hästar hade varit exempelvis skärpt uppföljning på hur länge hästar får stå i transporter under tävlingsdagar. Eller en gemensam blodsregel hårt tillämpad för alla discipliner. Eller spö- och sporrförbud, inget kandar- eller hävstångsbett i minderåriga händer oavsett disciplin. Obligatorisk munkontroll i samband med veterinärbesiktning… Jag kan fortsätta länge, samtliga förslag hade betytt mer för hästvälfärden praktiskt sett.

I alla händelser får aktivisterna bli mer innovativa framöver – det blir de säkert – eftersom den 25 maj fick EU och med det Sverige en ny lag. GDPR efter engelskans General Data Protection Regulation och på svenska Dataskyddsförordningen hindrar effektivt uthängning i bild och film på det sätt som dreven hittills genomförts på. Det är inte längre ok att publicera bilder på ryttare som inte samtyckt. När det ändå händer har den som publicerat begått ett lagbrott – det lär få jättarna inom sociala medier som Facebook och Instagram att ta rättning vid anmälan, speciellt hotet om mångmiljonviten för ohörsamhet. Kanske tar det bort en del ångest från alltmer ängsliga dressyrryttare som de senaste åren blivit livrädda att fångas i en ofördelaktig vinkel. För ingen går fri från de ”dåliga bilderna” men ingen sanning finns att finna i sådana heller.

Kvar blir ett mycket tyngre ansvar på medier som i kraft av utgivningsbevis fortfarande har rätt att publicera bilder. När verkliga oförrätter mot hästarna begås är det ridsport-medias plikt att dokumentera och synliggöra det. Så har det alltid varit och det har fått större tyngd med GDPR. Räkna med att kameran riktas mot ryttare som bryskt och omotiverat hårt driver eller korrigerar sin häst. Som brukar sina hjälper på ett icke-hästvänligt sätt, som helt enkelt inte är en värdig partner till sportens mest samarbetsvilliga element – hästen.

Det är vår mission, att vända på stenarna där det behövs, och vi är i full gång.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.