Ridenews krönikör Kim C Lundin har det stora leendet på när VM ska summeras. Foto: Kim C Lundin Ridenews krönikör Kim C Lundin har det stora leendet på när VM ska summeras. Foto: Kim C Lundin Simone Blum var inte blyg på podiet utan tog en härligt självklar plats trots sin debut. Foto: Kim C Lundin Fredrik Jönsson och Cold Play hade ett ner när maffiahindrets bom föll. Foto: Kim C Lundin Peder Fredricson och H&M Christian K är redo inför finalen. Foto: Kim C Lundin Peder Fredricson och H&M Christian K kämpar över målgång.  Foto: Kim C Lundin Louise Etzner Jakobsson och Zernard. Foto: Kim C Lundin Järngänget som fixade VM-silver, från vänster Peder Fredricson, Henrik von Eckermann, Malin Baryard Johnsson och Fredrik Jönsson. Foto: Kim C Lundin

Lundin: VM gav – trots allt – mersmak

VM i Tryon har omgärdats av kontroverser, stormen Florence, byggstök, inställda tävlingar och stor sport. Ridenews krönikör Kim C Lundin ger sin bild av ett VM som mot alla odds levererade stor sport.

Detta är en krönika, ett uttryck för skribentens personliga åsikter och uppfattningar. 

När VM i Tryon ska summeras så gäller det att ha med sig i minnet hur organisationen i Tryon fick uppdraget. Speciellt i ljuset av att mängder med intressenter i sporten hävdar att formatet överlevt sig själv. Många har redan talat i termer om att detta var det sista samlade VM vi får uppleva sedan starten 1990 med VM i Stockholm.

Organisationen i Tryon ledd av Michael Stone med ägaren Mark Belissimo som visionär, pengapåse och primus motor, tog över stafettpinnen med 18 månader till tävlingsstart. Det efter att  det kanadensiska förbundet och Bromont erkände att deras finansiering via statsmedel klappat igenom. WEG i Tryon är det första VM som arrangerats av privat finansiärer och enligt Mark Belissimo är förlusterna fullt hanterbara. Han har en 7-årsplan för Tryon som ska bli en sportanläggning och semesterdestination för hästintresserade – oavsett storlek på plånbok.

Belackarna av detta VM har naturligtvis rätt. Ja, det var en byggarbetsplats, långt ifrån allt var färdigt. Distansens organisation åstadkom vad som beskrivs som en total ”cluster-fuck-up”, ett så grovt uttryck för debacle att det knappt kan skrivas. Men vem är egentligen ansvarig för just detta tävlingsmoments stora problem? Med en felaktig start, ekipage som blir dirigerade fel väg och en tävling som avbryts alltför sent med katastrofala konsekvenser för alltför många hästar? Ytterst ansvarig för allt detta är FEI, det internationella ridsportförbundet. De hade kravställt och bemannat med sina funktionärer, godkänt banor, tidsschema och valde till slut att inte sänka till exempel pulsgräns eller hastighet.

Dressyren var mer än förstklassig, det var den hittills bästa dressyr jag sett i mitt liv från så många ekipage. Visst, på ett VM kommer det även många ekipage som är kvar i sexträsket – harvar i området 64-68 procent. Det gäller att komma ihåg att detta kanske är den ryttaren, nationen, lagets bästa och största ögonblick och ha respekt för allt arbete som trots allt lagts för att nå fram till VM.

Sen är det en annan sak med den inställda küren. Det har varit svårt att få fram exakt vad som diskuterades där: rida annan dag, flytta inomhus, chansa i stormen. Resultatet blev inställda tävlingar och en arrangör som fick ersätta 12000 biljetter – küren var det som sålt mest biljetter av alla evenemang över hela VM. Det sägs att en del ryttare inte accepterade planen att rida inomhus för att rädda tävlingen. För mig så känns det som brist på respekt för den publik som var villig att resa och åka i stormen Florence för att få se världens bästa dressyr.

Men sen då?

Jag har inte träffat en enda klagande hoppryttare mer än just Eric Lamaze som nu får stora rubriker över allt. Lamaze hade kanske sin sportsligt sett sin sämsta vecka på länge. Det har med största sannolikhet helt privata orsaker och kan nog egentligen inte skyllas på WEG Tryon. Enligt uppgift backade han ur att rida för laget i verkligen sista stund och satte Kanada i en svår sits.
För övrigt berömde stora, ofta ganska kritiska stjärnor, förhållandena och hästarnas fina omgivningar i Tryon.

Och det här med värmen? Var det inte oansvarigt farligt att rida och tävla i det här klimatet?
Jag pratade länge med hoppningens banbyggare Allan Wade, en rätt uppriktig och ödmjuk irländare, som byggt världen runt. Han menade att just det faktum att finalhästarna såg så fräscha ut betydde att de som förberett sina hästar på rätt sätt med träning inte hade några som helst problem. Exakt samma sak sa nyblivne världsmästaren i körning Boyd Exell. Han hade gett sina hästar mer träning under sommaren, tävlat mindre, kommit en vecka tidigare för acklimatisering.  Utöver det så klippte hans svenska hästskötare hela spannet dagen innan maratonmomentet för att hjälpa hästarna hantera värmen. Enligt båda dessa experter handlade allt om hur förberedelserna gjorts. Som alltid. Prepare to win.

Tryon var – är – blir – underbart
Det här var det i särklass vänligaste sportevenemang jag någonsin besökt. Alla de många frivilliga som arbetade var alla helt inställda på att hjälpa till, att försöka lösa olika problem och att allt skulle fungera. Som press hade vi BRA tillgång till anläggningen, kunde röra oss ganska fritt, se och syna allt utom just det som är avstängt så som stallarna. Det låter kanske självklart men så är det inte överallt.

Tryon gav mersmak för att sporten fick företräde i alla discipliner utom en – distansen. Det är ett helt eget kapitel för sig. Lägg till ”southern hospitality and warmth”, vacker natur och människor med en passion för häst så kan nog de flesta trivas här. Ge det 12 månader till som Mark Belissimo sa.

Topp-5 VM
Svenskt VM-silver för hopplaget
VM-guld till Simone Blum och underbara DSP Alice
Super-Fredde och Cold Play, vilket ekipage
VM:s dressyrdrottning Bella Rose och Die Queen Werth
Världsstjärnorna Well Done de la Roche CMF och Patrik Kittel

Stunder vi kunnat vara utan på VM
Den sorgliga avslutningen för Box Qutie, Anna Freskgårds framtida stjärna
Distansen med en död häst
Distansen med 53 hästar av 90 i behov av klinikvård
SWB-hästen Euforian som FEI tar av banan i terrängen på grund av senskada
Inställd kür på grund av vadå? Lite regn och vind ……   [obs ironi]

WEG Tryon 2018

Gilla Ridenews på Facebook!
Följ oss på Instagram

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.