Krönika. Stjärnornas hoppning gav kritikerna på pälsen. Foto: Fredrik Jonsving

Stjärnornas hoppning gav kritikerna på pälsen

Hur tillagar man en hatt? Det frågar sig Ridenews krönikör Angelica Forsberg efter att ha sett årets upplaga av Stjärnornas hoppning i Friends Arena under SIHS.

Krönika. En journalists natur är att vara kritisk. Det ingår i yrket. Men ibland får man tugga i sig hatten.

Årets upplaga av Stjärnornas hoppning i Friends Arena under Sweden International Horse Show bjöd på fina ritter, bra coachning, harmoniska hästar och glada ryttare.

Det är alltså precis tvärtom vad undertecknad förväntade sig när deltagarna släpptes tidigare i år. 

SVT är som bekant inte längre arrangörer av själva tävlingen. Förr om åren kallades programmet Stjärnhoppningen – där kunde man följa ryttarna från nybörjare till tävlingsklara (nåja).

Ridvana

Jag frågar mig: Är det så att publikjippot försvann i takt med att programmet inte behövde locka tittare mer än för en final i Friends? Det kan jag inte svara på. Vad jag kan svara på är att det tidigare år – i min värld – varit för mycket skador på ryttare och onödiga incidenter.

Men i de tidigare årens tappning, oavsett om tillställningen kallats Stjärnhoppningen eller Stjärnornas hoppning och sänts eller inte sänts som program i tv så har konceptet varit detsamma. Noviser ska lära sig hoppa häst och mötas i en tävling. I årets Stjärnornas hoppning tävlade fem kvinnor. Fyra av dessa – alla förutom Mikaela Lauren, proffsboxare, – hade ridvana sedan innan. Det syntes också på arenan. Bortsett från en sak: Även Mikaela Laurén gjorde ett riktigt imponerande jobb uppe på hästryggen. Att kliva in i en fullsatt arena till häst och dessutom hoppa hinder skulle ge de flesta hicka.

Harmoniskt

Coachade av varsitt proffs fick kändisarna tävla mot varandra. Hindren var låga och flytet var imponerande. Till och med novisen Laurén gjorde ett strålande jobb genom att ratta runt sin häst i bra tempo. Bortblåst var känslan av stressade hästar och ofärdiga ryttare. Bortblåst var också känslan av djurplågeri i form av hästar som utsätts för rent jippo utan kunnande. I mina ögon var det nästan mer drama när delar ur eliten av hoppryttare och dressyrryttare bytte plats med varandra för en kväll och provade varandras discipliner. Irma Karlsson fick till exempel byta häst efter att dressyrhästen blivit för rädd inne på arenan.

Ibland får man helt enkelt käka upp sin hatt. Frågan är: Räcker det med salt och peppar?

Lina Hedlund fick sin gladiator

Stjärnornas hoppning 2018

Deltagarna

Jessica Almenäs, 42 år
Programledare, reporter och träningsprofil. Coach: Malin Baryard-Johnsson.

Lina Hedlund, 40 år
Sångerska och medlem i gruppen Alcazar. Coach Stephanie Holmén.

Jennifer Reinhold, 29 år
YouTuber med kanalen familjen Reinhold. Coach Irma Karlsson.

Mikaela Laurén, 42 år
Proffsboxare och före detta simmare. Coach Peder Fredricson.

Carolina Neurath, 32 år
Journalist och programledare för Morgonstudion i SVT. Coach Lisen Bratt Fredricson.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.