100.000 kronor till stallet som är en fristad för unga med stress och ångest

Björnbo Gård 4H-gård i Enköping fick ikväll ta emot en check på 100.000 kronor på Gothenburg Horse Show för sin ungdomssatsning med hästen i fokus.

Ikväll på Gothenburg Horse Show fick Björnbo Gård ta emot en check på 100.000 kronor för sin ungdomssatsning med hästen i fokus.

Juryns motivering:
”På Björnbo Gård 4H i Enköping finns en fristad för barn och ungdomar som lever med stress och ångest. Det är en plats där grupperna är små, så att alla individer syns och blir stöttade i den riktning som behövs.
I stallet hämtar de ny kraft som de tar med sig till sin vardag. Björnbo Gård 4H sökte till ATG Drömfond Välgörande Hästkrafter och får 100 000 kronor till sin verksamhet med att få människor att må bättre genom kontakten med hästarna.”

Björnbo gård har 60–70 ungdomar som rider i föreningen. Många av dem känner att de inte fungerar på en vanlig ridskola.
– Med pengarna får vi möjlighet att utöka den tid som vi har öppen gård, eller ungdomsgård som en del kallar det, för ungdomar att bygga självkänsla och mod, säger Erika Sjöberg på Björnbo Gård.

Förra landslagsryttaren Lisen Bratt Fredricson, ambassadör för ATG Drömfond Välgörande Hästkrafter, säger:
– Hästen hjälper så många människor, både fysiskt och psykiskt, så det känns härligt att vara en del av det här och verkligen göra skillnad.

Detta var första gången som man delade ut priset ATG Drömfond Välgörande Hästkrafter. ATG Drömfond har sedan 2017 stöttat initiativ som främjar gemenskap och hälsa genom idrott. I januari lanserades ATG Drömfond Välgörande Hästkrafter, där föreningar och organisationer med hästen i centrum fick möjlighet att ansöka om 100 000 kronor till ett projekt man vill förverkliga.
Av 99 ansökningar fastnade juryn – som består av Lisen Bratt Fredricson, ambassadör för ATG Drömfond Välgörande Hästkrafter, Karolina Lagerlund, vd Hästsportens Nationella Stiftelse, Simon Wall, travtränare, och Maria Guggenberger, hållbarhetschef ATG – för föreningen Björnbo Gård från Enköping.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.