13 tips för täcken

Vi är mitt i täckenas årstid och mer än en stackars hästmänniska vinglar omkring med famnen full av hårdfrusna, leriga tygmassor.
Men finns det några knep som gör livet lättare i dessa tider? Ja!
Här har vi samlat en hel hög, från ryttare och hästfolk på alla nivåer i alla sporter:

1. Hört talas om frystorkning? När det blir riktigt kallt torkar täckena snabbare utomhus i kylan än inne i fuktiga stallet.

2. När täcket är helt inbakat i lera – spola av det med vattenslangen innan du tar av det.

3. Laga täcken med tandtråd – håller bättre än den tjockaste sytråd!

4. Silvertejp (gaffa) lagar revor snabbt.

5. När svansremmen lossnat är balsnöre bästa räddningen tills du hinner byta täcke och laga på riktigt.

6. Måttliga hål och revor kan man laga själv med lagningslappar för barn­overaller och liknande, som är självhäftande eller som man stryker på med strykjärn. Det finns även större varianter som man klipper till i önskat format.

7. Låt det blöta täcket sitta kvar på hästen om det är torrt på undersidan. Det torkar snabbare av hästens värme!

8. Spraya pälsglans på de ställen där täcket brukar skava, så minskar du nötningen.

9. Man kan köpa dyra, fluffiga lappar att ha under täcket vid bringan för att undvika skav på hästen, särskilt när den är klippt. Köp istället en billig sittdyna i fårskinn från till exempel Rusta.

10. Undvik in i det längsta att tvätta täcken, det sliter på dem och förstör impregneringen och de slutar vara vattentäta. Borsta av, spola med vatten, skaka och ruska.

11. När spännena lossnar kan det behövas en gummiring om det inte redan finns, ibland behövs två. Alltför lösa gjordar gör att spännena lättare lossnar. Extra gummiringar till spännena finns att köpa för en billig peng och en påse räcker en livstid om man inte har väldigt många hästar.

12. Om du har ett täcke som fallit i bitar och måste kasseras men har hela spännen – spara spännena innan du slänger täcket! Bra, hållbara spännen är guld värda och kan användas för att laga nya täcken framöver.

13. Använd inte vanligt tvättmedel om du tvättar täckena själv. Använd tvättmedel för hästtäcken eller tvättmedel för impregnerade jakt- och skidkläder.

Vilka är dina egna bästa tips? Dela med oss!

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.