19 hästar har mystiskt dött på klassiska kapplöpningsbanan

De senaste två månaderna har 19 hästar oförklarligt dött på anrika kapplöpningsbanan Santa Anita i Kalifornien. 14 av dem har dött på själva banan. Nu utreds mysteriet. Djurrättsorganisation hävdar att smärtstillande medel bär skulden. UPPDATERING: Efter att banan utreddes har ytterligare en häst dött.

Kapplöpningsbanan Santa Anita Park har hållit stängt för att ge utredare tid att avgöra vad som kan ha orsakat 19 hästars död de senaste två månaderna.
14 av hästarna har dött när de tränat eller tävlat på banan och utredarna fokuserar på om regn och markens konsistens kan ha orsakat dödsfallen. De senaste två månaderna har det regnat ymnigt och man tror att det kan ha påverkat underlaget så att det blivit farligt för hästarna.
UPPDATERING: Efter att banan varit stängd torsdag – fredag och återöppnades på lördagen skedde ett nytt dödsfall. Fyraåriga favoriten Eskenforadrink skadade höger fram och fick avlivas.

– Det är precis som en flygkrasch, det är sällan en faktor som förklarar allt, säger Rick Arthur som är medicinsk chef vid CHRB, California Horse Racing Board, till Pasadena Star News.

En av hästarna dog en ”plötslig död”, vilket brukar betyda hjärtfel eller hjärnblödning, medan de flesta fick frakturer som gjorde att de fick avlivas.

Under samma tidsperiod förra året hade Santa Anita 10 dödsfall. 2010 bytte Santa Anita tillbaka till klassiskt ”dirt-underlag” från att länge ha haft syntetisk bana.
Under tiden 2008 till 2018 har totalt 553 hästar dött på banan.

Den amerikanska djurrättsorganisationen PETA hade planerat en protest på Santa Anita, men ställde in den, då banan lovat att vidta åtgärder för att granska medicineringen av hästar i träning.
PETA hävdar att användningen av smärtstillande medel och andra mediciner döljer ömhet och skador och gör hästarna mer sårbara för frakturer.

– PETA anser att det finns otaliga problem med hästkapplöpning. Som ett minimum borde alla läkemedel förbjudas i minst en vecka innan ett lopp, sa PETA:s ordförande Ingrid Newkirk.

Den klassiska banan Santa Anita har anor från 1904 och öppnades på sin nuvarande plats 1933. Det var här man för första gången använde sig av innovationer som startboxar och målfoto. Här hölls Ryttar-OS 1984 och här har historiska stjärnor som Seabiscuit vunnit stora lopp.

FEI varnar för utbrott av hästinfluensa – brittisk galoppsport stänger ner

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.