Sophie Jahn

Nu kommer dotterns berättelse om skräckväldet på Hästgården

Nu kommer en självbiografi från dottern på den ökända Hästgården där pappan bedrev psykisk och fysisk terror mot sin familj och utnyttjade unga stallflickor.

– Första gången han slog mig var jag ett litet barn. Blåmärken suddas ut, men känslan av att ha blivit slagen stannar kvar berättar Sophie Jahn i ett pressmeddelande från förlaget Storytel.

I självbiografin Pappas flicka på hästgården berättar hon om uppväxten i sin fars våld, på den omtalade hästgården på Ekerö. Om lögnerna, om kampen för överlevnad och om vägen ut ur mörkret.

Sophie Jahn
Sophie Jahn. Foto Rodrigo Soto/Storytel

Sophie Jahns våldsamma och oberäkneliga pappa gjorde tillvaron otrygg för både den egna familjen och för stalltjejerna på gården. Livet gick ut på att parera faderns våldsamma utbrott och hårdhänta bestraffningar. Och att överleva, en dag i taget.

– Sophie Jahn tar oss med in bakom de putsade fasaderna och berättar öppet och modigt om rädslan, skammen och ensamheten. Men också om kärleken till hästarna och om sin långa väg till läkning. Sophies bok är en gripande historia som man bär med sig. I arbetet med våra originaltitlar letar vi efter just historier som väcker tankar och berör. Det kan handla om att ge nya perspektiv på händelser eller om att låta nya röster och berättelser ta plats, säger Annika Seward Jensen, publicistisk chef för Storytel Original.

Sophie Jahn förstod tidigt att det var något som var fel med hennes pappa. Klasskompisarna sade att han var äcklig, att hon var äcklig som hade en sådan pappa. Men vad det handlade om kunde hon inte riktigt få grepp om.

Foto Privat

1991 dömdes han till fängelse för sexuella övergrepp mot fem unga elever på ridskolan, brott som han konsekvent fortsatte att neka till fram till sin död 2018. Inför de egna barnen hette det att pappa var borta på jobb, och anklagelserna mot honom avfärdades som rena lögner från människor som ville honom illa. När han kom ut ur fängelset fortsatte verksamheten.

Foto Privat

– Min pappa kunde bli väldigt arg. Det blev värre för varje år, samtidigt som jag blev äldre och förstod mer, berättar Sophie Jahn.

Utåt sett var fadern en karismatisk och framgångsrik man, välkänd i hästkretsar. Han drev den tjusiga ridanläggningen Eneby gård, dit många hästintresserade flickor kom för att rida och arbeta med hästarna.
Bakom den välpolerade fasaden styrde han verksamheten med järnhand. Han var manipulativ och våldsam, hotade, skrek och slog.

Foto Privat

När Sophie Jahn kom upp i tonåren eskalerade pappans nyckfulla beteende, och han började väcka henne och hennes syster mitt i natten för att tvinga upp dem på hästryggen för ”nattridningar”.

– Det var hemskt, han var högljudd och skrek. Han hade ett sadistiskt beteende, vi skulle hoppa hinder som var väldigt höga och som hela tiden skulle höjas mer. Vi skulle sitta med sopkvastar som gjorde att vi inte kunde ta emot oss om vi ramlade av. Det var absolut livsfarligt. Min kärlek till hästarna omvandlades till rädsla och ångest.

Foto Privat

Hennes förhoppning med Pappas flicka på hästgården är att hennes berättelse ska få andra människor att våga börja prata om sådant som de själva kanske känner skam eller ångest över.

– Jag får ofta höra att: “Jag kan inte jämföra med dig, för du har haft det värre”, men jag ser det inte som en skala. Jag äger inte rätten att känna mer för att min upplevelse på något sätt varit värre. Vi kan alla relatera till varandra. Det är det som driver mig att berätta min historia.

Pappas flicka på hästgården släpps på Storytel den 21 oktober.

Sophie Jahn
Sophie Jahn. Foto Rodrigo Soto/Storytel

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.