Cindy

Ägaren efter sadelstölden: ”Jag är arg och ledsen”

Till och med den lilla 50-kronorsradion stal tjuvarna ur Cindy Sävströms stall i Smålandsstenar under natten till torsdagen.  ”Jag är arg och ledsen”, säger stallägaren.

Det var när Cindys mamma skulle släppa ut hästarna på torsdagsmorgonen som hon upptäckte att det inte fanns någon grimma att ta ut dem i. Hon tyckte det var konstigt och såg sig om – och upptäckte den uppbrutna dörren till sadelkammaren.
– Hon ser ju att allt är borta. Verkligen precis allt. Jag hade inte ens en grimma. De hade till och med stulit den lilla radion som kostar typ 50 kronor på Gekås, säger Cindy.
Hon blev också av med två sadlar, varav en helt ny och nyligen anpassad.
Det enda som blev kvar var en hjälm.
– Jag förstår inte riktigt att de lämnade den för den är värd kanske 3 000–4 000 kronor. Men antagligen såg de den inte eftersom den hängde lite dold.

Närliggande hus

Tjuven eller tjuvarna slog till på natten. Cindy bor inte vid stallet men det finns ett närliggande hus. Inte heller de blev varse vad som försiggick under natten.
– De har inte hört eller sett något, säger Cindy som är förvånad över tillvägagångssättet.
– Man vet ju om att det sker sadelstölder men detta var liksom allt. De tog allt. Grimmor, grimskaft, extrasaker jag har i en låda. Till och med shettisgrimmor och longerlina. Det är helt sjukt!
Cindy fick på fredagen ge sig av för att införskaffa det absolut viktigaste.
– Jag fick ge mig i väg ganska så jätteakut. Jag har köpt en del och fått låna massor av Sadelboden i Siggebo som ligger nära här. Tack vare Annie Natzén där kan jag i stort sett rida redan imorgon, säger Cindy.

Fingeravtryck

Men den ekonomiska förlusten är stor. Ännu är det inte klart vad som kommer att täckas av försäkringen och vad som inte kommer att göra det. Under fredagen var polis på plats med hundpatrull. Enligt Cindy hittade man fingeravtryck från en person på det bygellås som satt på sadeln.
– Det kan ju vara från mig eller från mamma. Men det kan också vara från tjuven, säger Cindy som hoppas på det sistnämnda.

Bygellås bromsade

Just låset på sadeln verkar ha bromsat tjuven något.
– De verkar ha haft lite problem med det. Det var inte bara att klippa upp det, säger Cindy som
med både bygellås och lås in till sadelkammaren trodde hon att hon gick säker från tjuvar.
– Det hjälper  ju inte att låsa. Jag har gjort det jag kunnat i den mån jag kan.
Hon har fått lite tips från anonyma personer gällande just stölden. Dessa tips är inlämnade till polisen, men än har Cindy inte hört av utredarna. Själv har hon heller inte så gott hopp om att få tillbaka sakerna.
– Det är det som är så tråkigt. Man får ju aldrig tillbaka grejerna när det här händer. Det är saker för över 40 000 kronor, säger hon.

Håll utkik

Hon uppmanar nu andra att hålla utkik.
– Man får hjälpas åt att hålla koll när man ser att det kommer ut suspekta annonser. Om jag säljer en sadel så vet jag ju vad det är för sadel jag säljer. Men om man stulit den vet man oftast inte så mycket om den, säger hon.
Tidigare har det pratats om ligor som siktat in sig på just stölder av dyra sadlar.
– Men här känns det mer som man bara ryckt åt såg precis allt bara för att man kan, säger hon.

”Vakthäst”

I stallet står Cindys känsliga sto som är 170 centimeter i mankhöjd och som inte gillar stora förändringar. I boxen syns rejäla märken efter att stoet sparkat i väggen under natten, antagligen när hon hört tjuvarna.
– Hon har ställt till det, det syns i boxen. Det är massa repor. Men det är klart att om folk smugit runt inne med pannlampor eller ficklampor så blir det konstigt för henne. Jag tror det kan ha stressat tjuven. De har antagligen varit rädda för att de i huset bredvid skulle reagera och bara rivit med sig allt. Hon är en duktig vakthäst. De hade inte tagit det som hänger utanför hennes box, säger Cindy och skrattar till.
Nu hoppas hon på en lösning och att fler inte drabbas.
– Man är så jävla trött på det här. Nu handlar det inte om dyrgripssadlar. Nu tar man allt – till och med shettisgrimmor.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.