hästbuss hästlastbil vätgas

Är det här framtidens hästbuss?

Eldrivna hästbussar verkar fortfarande vara en omöjlighet, men nu håller bland andra Hyundai på att utveckla vätgasdrivna lastbilar som ska bli det energieffektiva alternativet i framtiden.

Redan 2030 kan dieselbilar komma att förbjudas i Sverige. Förbudet kommer att omfatta nya bilar och kräver en regeländring i EU innan det kan gå igenom. Att ersätta lastbilar med eldrivna alternativ verkar dock omöjligt, även på sikt. Det verkar inte möjligt att tillverka batterier som klarar att driva de tunga fordonen tillräckligt långt och även om det var möjligt skulle det ta alltför lång tid att ladda dem.

Även om det är föga troligt att lastbilar kommer att omfattas av det närmaste förbudet måste nu även lastbilstillverkarna börja titta på mer hållbara alternativ.
Det som flera tillverkare nu satsar på som ett hållbart alternativ är vätgasdrivna fordon. Hyundai har visat en futuristiskt designad lastbilsmodell med vätgasdrift, som ger noll utsläpp av växthusgaser.
Även om vätgasmotorerna är mindre energieffektiva än batterier kan tanken fyllas snabbare.

Nu tittar man på möjligheten att bygga en hästlastbil på Hyundais Neptune HGV-modell som kommer att lanseras 2030. Den har en räckvidd på 40 mil och kan köras med eller utan släp. Den ska även ha däck som aldrig behöver bytas.

Hyundais pressmeddelande > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.