Foto: Fredrik Jonsving

Avstängd för ridning med bett

En ryttare som försökte starta sin häst med bett trots att veterinär meddelat att hen inte fick göra det tilldelades gult kort och har nu en månads avstängning.

En händelse vid de regionala hopptävlingarna på Kungälvs Hästsportklubb, Åby Ridsportarena i maj har nu lett till avstängning efter SvRF:s disciplinnämnds beslut.
Vid veterinärbesiktningen på hopptävlingarna hade en häst ett blödande sår 1×1 cm i höger mungipa. Veterinären sade då att ryttaren fick starta om man bytte till hackamore.
Ryttaren frågade om hen måste komma tillbaka och visa upp hästen med hackamore, men veterinären sa att det inte behövdes.

När överdomaren senare var inne på tävlingsbanan där det pågick en klass 1,10 avd B, såg hon att ryttaren hade för avsikt att starta hästen med ett bett i munnen. Konfronterad med att hen endast fått tillåtelse att starta på hackamore lämnade ryttaren banan.

När ryttaren försökt starta hästen utfärdades ett formellt startförbud och överdomaren
utfärdade senare ett gult kort.
Ekipaget blev även avstängt från tävlingen.

Ryttaren menar att hen har missförstått att start bara var tillåten på hackamore.

Ryttaren har både brutit mot funktionärs anvisning och försökt att starta med en häst som inte varit i tävlingsmässigt skick. Disciplinnämnden ser allvarligt på händelsen och bestämmer påföljden till avstängning 1 månad och 1 500 kr i straffavgift.
Avstängningen löper fr o m 2019-07-23 t o m 2019-08-22.
Avstängning innebär att den avstängda inte får delta i tävling, uppvisning eller utöva uppdrag eller delta i annan aktivitet organiserad av Svenska Ridsportförbundet såsom att vara ledare, funktionär eller liknande. Att träna sin egen häst är tillåtet.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.