Foto Pixelo

Brutal drivning av travhästar upprör

Travsverige går ut och fördömer den brutala drivningen av hästar i italienska storloppet Loterie de Napoli häromdagen. I Sverige skulle kuskarna ha blivit föremål för polisutredning.

När det italienska storloppet ”Lotterian” avgjordes i veckan upprördes många i Sverige av det man fick se under loppet. Vissa, ja nästan alla, kuskar i loppet drev sina hästar på ett brutalt sätt som upprörde många inom den svenska travvärlden.

Den svenske travtränaren Daniel Redén gick ut på Twitter och skrev på italienska:
”Gör allt ni kan för att stoppa det hemska och skamliga användandet av körspöet vi såg i dag i Neapel”

– Det gäller inte bara drivningar i Italien, utan det gäller drivningar överlag. Jag vet att det är en annan kultur i andra länder, men vi måste försöka gå mot ett enat reglemente där vi värnar om hästarna. Det handlar om att vi ska kunna fortsätta med det vi tycker om och brinner för. Det är hästarna som ger oss allt, och då ska det inte få se ut som det gjorde i vissa lopp i går, säger Daniel Redén i SportExpressen.

”Avskyvärda, långt från svenska värderingar”

På Svensk Travsports hemsida gick ordföranden Marjaana Alaviuhkola ut och kommenterade. Hon ser mycket allvarligt på händelsen:

– Gårdagens tv-bilder från Neapel är avskyvärda och långt ifrån de värderingar vi står för i svensk och europeisk travsport. Enligt den svenska lagstiftningen hade de aktuella kuskarna blivit föremål för polisutredning för djurplågeri. Drivningarna är också mycket långt ifrån vad europeiska medlemsländer i UET har kommit överens om att lyda. Som ordförande i UET kommer jag att ta upp frågan på nästa styrelsemöte den 9 maj för att få till ett samarbete på europeisk nivå för att få bort liknande drivningar från våra travbanor. Då Sverige också är värd för travsportens världskonferens i slutet av maj kommer vi att kunna driva frågan internationellt, säger Marjaana Alaviuhkola.

En av kuskarna verkar i Sverige

En av de aktuella kuskarna har idag verksamhet med uppstallade hästar i Sverige.

– Från Svensk Travsports sida ser vi givetvis med oro på att en person som är aktiv i Sverige agerar på det här sättet. Under tiden han och hans hästar befinner sig i Sverige kommer vi självklart, som med alla aktiva och hästar som startar i svenska lopp, att noga kontrollera hälsostatus på häst, kuskens beteende i lopp och övriga förhållanden, säger Marjaana Alaviuhkola.

Det italienska förbundet har i nuläget inte utdelat några straff i det aktuella loppet.

– Då detta har skett på en italiensk bana så kan vi som svenskt förbund inte agera gällande vad som hänt i just detta lopp. Om det italienska förbundet väljer att bestraffa någon eller flera kuskar med avstängning så kommer den avstängningen också att gälla i Sverige. Detta är något alla medlemsländer inom UET har kommit överens om, säger Ulf Hörnberg, tf VD på Svensk Travsport.

Hade straffats i Sverige

Om loppet genomförts i Sverige hade det funnits flera möjligheter till bestraffning.

– Ifall detta skett i Sverige så hade det självklart kunnat bestraffas utifrån vårt Tävlingsreglemente. Utöver det så hade det varit möjligt att komplettera Svensk Travsports bestraffningar med allmänt åtal. Detta då drivningens långa duration, antalet slag och styrkan i slagen med råge uppfyller de kriterier som finns för att lämna ett liknande ärende till Polisen och därifrån vidare till åtal, säger Antti Rautalinko, chefsveterinär på Svensk Travsport.

– Visst kan vi se hemska drivningar i Sverige ibland, men inte ens i närheten på samma sätt. Vi är inte några helgon här i Sverige, vi måste också jobba på det. Men rent generellt måste vi sätta ner foten och visa vad vi tycker, säger Daniel Redén i SportExpressen.

Se loppet här:

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.