Foto MaxPixel

Cirkushästar i för liten hage ger 50.000 kr i vite

Vid uppstallningsplatsen i Eslöv hade cirkusen en för liten hage med dåligt underlag. Nu har cirkusen förelagts 50.000 kronor i vite om det händer igen.

Länsstyrelsen har förelagt en kringresande cirkus vite om 50.000 kronor om man inte ordnar större hagar till sina hästar. Vid en uppstallningsplats i Eslöv där man gjorde kontroll den 3 april hölls cirkusens hästar i en för liten hage med dåligt underlag. I en hage som uppmättes till 10 x 8 meter hölls sju shetlandsponnyer. Hagens underlag var kullersten, vilket man också ansåg var oacceptabelt. Kontrollen gjordes efter att en anmälan kommit in.

Samma cirkus har tidigare fått brister påpekade. För fyra år sedan gjordes en kontroll, där Länsstyrelsen beslutade att ponnyerna, då fem stycken, skulle hållas i hagar om minst 15 x 12 meter.

Länsstyrelsen kräver nu att hagarna anpassas så att hästarna kan röra sig fritt i sina naturliga gångarter. Vite på 50.000 kronor ska erläggas varje gång bristen konstateras i framtiden.

fakta

• 2016 var det Cirkus Scott som hamnade i blåsväder efter att en bild med en mager häst fått spridning i sociala medier. Flera anmälningar kom in mot cirkusen. Samma år genomförde Länsstyrelsen en besiktning där man noterade att tre av de sex hästarna var ”under medelgott hull”, en av dem hade utstickande höftben, revben samt ”dåligt musklad rygg, länd och kors”. Cirkusen menade att då hästarna är andalusier är de smala av naturen och att den utpekade hästen var 28 år gammal, men tog beslutet att de tre magra hästarna inte skulle ingå i föreställningen.

• 2017 beslöt Länsstyrelsen att Cirkus Maximum skulle krävas på ett vite om 50 000 kronor om inte åtgärder vidtogs angående utevistelse för hästarna. Cirkusen utsattes också för sabotage, då någon eller några hade klistrat dekaler på deras affischer med texten ”Inställt på grund av djurplågeri”.

• 2016 fick Cirkus Mustang sina stängsel för de 13 hästarna och 8 ponnyerna underkända.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.