Ingrid Klimke/Parmenides i Stockholm 2018. Foto Fredrik Jonsving

Clinic med Ingrid Klimke: ”Ingen glömmer att ta men det är lätt att glömma att ge!”

Läs referatet från Ingrid Klimkes clinic i Sverige igår lördag. Massor av spännande övningar med cavaletti och fokus på sits, attityd och – framförallt – händer.

Ingrid Klimke har som fälttävlansryttare flera OS-guld i lag och även individuellt guld i EM. Hon är också en framstående Grand Prixryttare i dressyr och har tävlat samma häst i både svår dressyr och fälttävlan. I december meddelade tyska ridsportförbundet att Ingrid Klimke är kvalificerad till Tysklands OS-lag i både dressyr och fälttävlan.

Hon bjöd under lördagen i samarbete med Equestrian Academy på en intressant och inspirerande clinic på Runsten Equestrian utanför Stockholm. Det blev mycket cavalettiarbete, något av en specialitet för Ingrid och fokus på hand, sits och kommunikation.

Ekipagen var både från dressyr och fälttävlan. Några grönare hästar och några mer erfarna. Ingrid hade en plan för varje grupp, men anpassade efter hästar och ryttare. Exempelvis fick ett par ryttare rida utan stigbyglar. Det var en givande clinic där Ingrid var tydlig och lugn och behaglig att lyssna på.

 

Cavaletti bästa verktyget

Man måste bygga muskler, sa Ingrid. Vi vill ha bäriga hästar. Ingrids bästa verktyg är cavalettin, som hon arbetar med på många olika sätt. Under clinicen fick vi se massor av olika varianter på cavalettiarbete. I sina uppställningar använder hon aldrig mer än högst fyra cavaletti. ”Om hästen snubblar ska den lätt kunna ta sig ur serien”.
Som uppvärmning kan man skritta hästen på lång tygel över cavaletti och låta den stretcha ut ordentligt.

Ingrid började med en cavaletti och lade sedan till en i taget.

Ryttarna fick också rida i skritt med bakdelsvändningar efter cavaletti. I skritt får man anpassa avstånden efter hästen.

”Titta på din häst, kolla hur den sätter ner hovarna och anpassa avstånden efter det så att du gör det lätt för hästen”, rådde Ingrid.

Hästen ska jobba och hitta sin balans och sin rytm över cavalettin. Den räknar ut hur den ska göra.

 

Bra gymnastik

Genom att rida många olika uppställningar i trav och galopp får hästen fantastisk gymnastik. Kom ihåg att mjukna i handen över cavalettin.

Ingrid varierade cavalettin och ryttarna fick även rida cavaletti i knähöjd, som små hinder i galopp. Hon gjorde bland annat en övning där man red i en åtta, mindre och mindre så att det till slut nästan blev piruett.
Några fick rida utan stigbyglar och göra en knut på tygeln när de red åttor över cavaletti i galopp. En av ryttarna fick också släppa tygeln helt och ha händerna i sidorna.

Ryttarna fick räkna steg i en galoppövning där det var 19 meter mellan cavalettina och rida på alltifrån fyra till åtta galoppsprång. De skulle räkna högt .

Ingrid gjorde en övning med cavaletti i en fyrkant där man red så att det blev byten mellan varje cavaletti.

En annan variant var med cavaletti uppställda utmed medellinjen, några rakt och några snett. Här fick ryttarna göra flera olika övningar.

I en variant var cavaletti uppställda som en stjärna där man red olika övningar och som avslutning hoppade rakt över mitten ochde små stöden på cavalettin, en övning som hästarna tyckte var väldigt kul!

Ingrid hade med sig egna cavaletti med inbyggda stöd som kunde vändas så att det blev tre olika höjder. Ingrids dotter Greta var med och assisterade med cavalettibygget.

 

Uppvärmning viktigt

Ha inte för bråttom när du värmer upp, gör gärna 10-15 minuters uppvärmning utanför ridbanan, tipsar Ingrid.

 

Enkla övningar

Förutom arbetet med cavaletti, som alla ekipage fick göra, men på olika sätt, fick många arbeta med enkla övningar som övergångar: Trav, halvhalt, ett till två steg i skritt och igång i trav igen . Galopp och snabbt tillbaka till trav. ”Lätta saker som inte alls är lätt”.

Ryttarna fick också öva på att rida på en rak linje. Att skritta, trava eller galoppera hela medellinjen upp.

 

Viktigt att stretcha

Hon ville se alla stretcha och avsluta hästarna i lång och låg form. Ibland fick de göra det i mitten av passet för att stretcha ut hästarna.

”Man ska ha en nöjd häst i avslutningen”

 

”Se till att ha en glad häst”

Ingrid Klimke citerade också sin pappa, dressyrlegenden Rainer Klimke. ”Man ska jobba långsiktigt och se till att ha en glad häst”.

Hon berättar att han alltid lät henne och syskonen jobba med sitsen, sitsen, sitsen. Den av syskonen som var duktigast den veckan fick följa med honom på tävling kommande helg.

 

Vill ha smarta hästar

Ingrid berättade också om hur hon tänker när hon väljer hästar. I dressyren vill hon ha en häst som har stor, men inte för stor, skritt, en ”swinging” trav och en centrerad galopp med bärighet och ”action”.

I hoppningen vill hon ha en häst som är kvick, smart och som tänker själv. Hon bryr sig inte om ifall den är sto, hingst elle valack. Men viktigast av allt är att känna att det uppstår kontakt med hästen. Hon köper aldrig häst via video utan vill alltid se och provrida själv.

 

 

Några av Ingrids käpphästar:

  • Jobba hårt och se alltid vad du kan göra bättre.
  • Hästen är din bästa vän. Älska hästen och supporta hästen och se till att den har roligt.
  • Ingrid Klimke återkommer hela tiden till handen. Ha alltid en lugn hand. Håll den stilla, inte för högt och ihop med händerna. Det ska högst gå att få in en knytnäve mellan händerna.
  • Ingen glömmer att ta men det är lätt att glömma att ge! Ingrid påminde om vikten av eftergift.
  • Armbågen in till sidan i 90 graders vinkel.
  • Kommunicera med sittbenen. Vikthjälpen är viktigast.
  • Le, andas, slappna av och kom ihåg att ge hästen lite tygel.
  • Lek mer med hästarna.
  • Man sitter ofta och jobbar mycket på volter och åttor men kom ihåg att ibland rida ut på ett rakt spår och även göra en ökning.
  • Vitkigt med egen träning. Som ryttare ska du träna din core, se till att ha starka magmuskler.

Charlotte Axling Langwagen rapporterade.

 

Deltagande ekipage:

Amanda Eklund med 5-årige Bentley af Ekeby (Benetton Dream . Don Romantic), Louise Hiorth af Ornäs med 8-åriga Cohiba’s Lottery, Sophia Skobe Rosén med 7-åriga Darthula VH (e Dalwhinnie – De Niro), Malou Ander med 12-åriga Solitär (e San Remo – Wolkenstein), Cecilia Bergåkra med 11-årige Izack (e Blue Hors Zack – Donnerfly), Frida Andersén med 6-åriga Box Compris (e Iowa Common Sense), Cecilia Bergåkra med 6-åriga Maggie (e Common Sense – Tolan R), Smilla Hjalmarsson med 12-årige Jagular Pooh (e Jaguar Mail – Electro), Frida Andersén med 8-åriga Box Cayenne (e Cuper – Cardento), Anna Freskgård med 11-årige Techno (e Hip Hop – Swift), Katrin Norling med 10-årige Fernando-Ukato (Ukato-Holland).

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.