Initiativtagaren Jens Fredricson och två ryttare ur talangprogrammet - Hanna Berg och Sissela Smith. Foto Fredrik Jonsving, Kim C Lundin

Dags att söka till Ryttarutvecklingsprogram!

Vill du bli en bättre ryttare eller kusk har du chans att komma med i Svenska Ridsportförbundets Ryttarutvecklingsprogram. Nivå 3 är öppen för dressyr-, hopp-, distans-, fälttävlansryttare, och sportkuskar och till nivå 4 kan man söka inom hoppning, dressyr och fälttävlan.
Men eldsjälen Jens Fredricson lämnar nu projektet.

Svenska Ridsportförbundets utvecklingsprogram initierades av Jens Fredricson, stallmästare på Flyinge (tidigare Ridskolan Strömsholm).
– Ryttarutveckling på båda nivåerna är den bästa ungdomssatsning svensk ridsport har gjort, säger han på SvRF:s hemsida. Och nu har det nästan blivit en institution. Alla vill komma med i programmen.
Målen med Ryttarutveckling är just att utveckla ryttaren och man har skapat ett allsidigt program där alla aspekter är med:
– Fysisk träning för ryttaren, kostlära, mental träning, veterinärlära och mediaträning bland annat, säger Jens.
– Jag vill påstå att vi har breddat grundkunskapen hos talangerna. Vi har också siktat in oss på att utveckla ryttaren och inte tittat på vilka hästar ryttarna sitter på just nu.

Nu är det dags att söka till de två centrala ryttarutvecklingsprogrammen. Till Nivå 3 kan man söka som ryttare eller kusk inom dressyr, hoppning, distansritt, fälttävlan och körning (alltså ej trav). För nivå 4 så gäller det de olympiska disciplinerna dressyr, hoppning och fälttävlan.

I Ryttarutveckling nivå 3 är Folksam samarbetspartner och Nivå 4 är ATG Hopp & Talang.

Jens Fredricson lämnar nu projekten efter fem år.
– Det är ett naturligt steg, säger Jens.
Ann Catrin ”Ancan” Carlsson blir tränare på nivå tre och mentor på nivå fyra. Hon är en av de mest framgångsrika tränarna i Sverige och har själv fått sin grundutbildning i Tyskland. Hon ingår i landslagsledningen som senior advisor.
Några av de många stjärnor som har eller har haft ”Ancan” som tränare är Maria Gretzer, Erika Lickhammer van Helmond, Nicole och Stephanie Holmén, Petronella Andersson och Angelie von Essen.
– Det är väldigt stimulerande att jobba med unga ryttare som verkligen vill utvecklas, säger ”Ancan”. Jag tror också att det är bra för alla att vi som är tränare i utvecklingsprogrammen kan få en helhetsbild över ryttarutvecklingen i landet och ha en nära koppling till Svenska Ridsportförbundet.

Några av talangerna som utvecklats via Ryttarutvecklingen:

Alexandra Eriksson
Filip Ågren
Sissela Smith
Ebba Adnervik
Johan Wessner
Sandra Gustafsson
Malin Josefsson
Emma Kåbring
Hanna Berg
Alice Tapper

fakta

Ryttarutveckling nivå 3 – Folksam

Ryttarutveckling nivå 3 gick från projekt till ordinarie verksamhet på rekordtid och sedan i fjol är Folksam med och ger Svenska Ridsportförbundet reella förutsättningar att driva utvecklingsprogrammet långsiktigt. Här får cirka 40 unga dressyr-, hopp-, distans- och fälttävlansryttare samt sportkuskar både avsuttna och uppsuttna träffar med fokus på att utveckla sina färdigheter och ge ryttare och kuskar bättre insikt i vad som krävs för att göra en helhjärtad sportsatsning. Målgruppen är ryttare i åldersspannet 16-25 år som antingen tävlar hoppning 135-145 cm, rider dressyr MsvB-Int 1 eller fälttävlan CCN 2-3* , sportkörning CAIJ 2* (16-18), CAIY 2* (18-21), CAI 2* (21-25), distans CEI 2* .
Sista dag att söka är den 17 juni 2019.

Läs mer om Nivå 3

Ansökan Nivå 3

Ryttarutveckling nivå 4 – ATG Hopp & Talang

På nivå 4 är det ryttare i åldern 18-30 år med resultat från lägst 1.45 hoppning, 4* klass fälttävlan och mellanrundans klasser i dressyr. Andra delar som väger tungt i selekteringen av deltagare till det centrala programmet för ryttarutveckling är utvecklingsbarhet och inställning, personlig profil och en genomtänkt plan för hästrekrytering.

I ATG Hopp & Talang är det två dressyr-, två hopp- och två fälttävlansryttare med mästerskap i sikte som får stöd under ett år och kunskap för framtiden. I satsningen ingår ett mentorskap, individuellt träningsstöd samt fyra avsuttna, obligatoriska träffar. På träffarna får ryttarna möta experter inom samtliga fokusområden.
Sista dag att söka är den 17 juni 2019.

Läs mer Nivå 4

Ansökan Nivå 4

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.