Foto Marielle Andersson Gueye

”Därför är ridning en tjejsport” Lisen Bratt Fredricson i 50++podden

Lisen Bratt Fredricson medverkar i 50++podden med Amelia Adamo och Susanne Hobohm och pratar häst under rubriken Hellre en häst mellan benen än tio karlar i skogen

Hästar är ett tema i mediamatadorerna Amelia Adamo och Susanne Hobohms – som för övrigt är delägare till Crusader Ice och Jumper d’Oase som tävlas av Peder Fredricson – podd Roligare än du tror – Livet efter 50 ++ och de pratar häst under rubriken Hellre en häst mellan benen än tio karlar i skogen.
30 minuter in i podden medverkar Lisen Bratt Fredricson och man pratar om varför hästar främst är ett intresse för kvinnor.
– Det handlar om att känna av en annan individ, och det kanske vi kvinnor är lite bättre på. Ridning är både en livsstil och en sport. Men det handlar också om en naturupplevelse. Man kan ju bara umgås med hästar och det är fantastiskt. Det är ett så brett intresse, säger Lisen.
– Och så det här när man får galoppera fram i vinddraget och känner sig oövervinnerlig, utan bensin eller några larviga motorer.

Aldrig för sent

– Jag är 74, jag är rädd för hästar. Jag är avundsjuk på de som rider. Så ser jag att jag kanske skulle våga börja och så är det så högt upp och de ser så farliga ut fast de är så vackra. Tycker du att jag ska börja med en ponny? undrar Amelia Adamo.
– Det finns ju hur snälla hästar som helst, de som knappt rör sig, säger Lisen.
– Är det aldrig för sent, tycker du?
– Queen Elizabeth, hon är 94 och rider ju, säger Lisen.

Vi har skrämt bort killarna

– Vore det inte väldigt bra om det var lite killar med där? Att få den här värmen från hästen? Någon slags gemenskap kring de här djuren? undrar Amelia Adamo.
– I Sverige är det så otroligt stark tjejsport, vi är en av de mest framgångsrika i världen, jag tror att vi har skrämt bort killarna från ridskolan. Min lilla Bill som är 6 år är med i en speciell grupp som heter Killar som rider, säger Lisen.
– Ridsport är den enda olympiska gren där män och kvinnor rider mot varandra. Jag har aldrig känt någon skillnad om man är man och kvinna förrän jag suttit av sadeln, men nu när jag går in i ett gubbigt styrelserum. Då kan jag känna att oj, här var det tydligen någon skillnad på oss, konstaterar Lisen.

Kan inte bli starstruck

När det gäller framgångsrika kvinnliga ryttare nämner de Jessica Springsteen, som Lisen haft en del kontakt med. Hon är ju dotter till Bruce Springsteen.
– Det är så ”jag mötte Lassie”, säger Susanne.
– Du kan ju inte bli starstruck, du delar ju säng med en jättestjärna, säger Amelia Adamo och menar Lisens man Peder Fredricson.
– Killar som det går bra för, det gillar man ju, säger Lisen skämtsamt.

– Att dra igång ett djur som väger 600-800 kilo till dess fulla kapacitet och kontrollera och samarbeta med det djuret. Det finns ju ingen annan sport där man gör det, säger Susanne.

Amelia avslöjar också sin betydelse för travsporten.
– Det finns tre hästar som är döpta efter mig och det är travhästar. Hon som har stallet var med på en läsarresa. Amelia blev ridhäst, Adamo bröt foten men nu är det en som heter Valeria – mitt mellannamn – som det går riktigt bra för.

 

Lyssna på hela podden här > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.