hand klapp nonsens

”Det behövs en rejäl utrensning” Fler röster höjs om förbundet

Jeanette Ernrooth är engagerad i Billdals ridklubb och har även suttit i klubbens styrelse. Hon har varit en stark röst i kritiken mot Svenska Ridsportförbundet de senaste dagarna.
Hon tror som många andra att det inte räcker med en ny ordförande. Hon skulle gärna se fler ledamöter bytas ut.

– Jag tror det behövs en rejäl utrensning där. Byter du bara ordförande kommer inte den personen att kunna förändra något. Det är samma sak i arbetslivet. Om du kommer in som ny chef i en gammal organisation behöver du bygga ett nytt team runt dig för att kunna genomföra förändringar.

– Det kan behövas ommöbleringar på flera håll inom förbundet, allt är en del av den här kulturen.

– Det är symptomatiskt att distrikt säger att majoriteten står bakom Ulf Brömster. Men när man läser kommentarerna i sociala medier är det många som säger att de inte håller med exempelvis Skånedistriktet som stöttar honom. Distrikten har inte heller örat mot marken.

– Det är ett jätteproblem om man inte heller i klubbarna och distrikten låter medlemmarna vara med och styra verksamheten. Man kan till exempel säga att alla får skicka in motioner och mena alla i styrelsen – innan man tänker till och inser att alla medlemmar bör få frågan. Men vi måste få igång dialogen med gräsrötterna.

– Ära den som äras bör, jag vill verkligen tacka bloggaren Ponnymamman som tillsammans med Safesport Sweden har gjort en jättebra lista med förslag på motioner som man kan skicka in som ridklubb (se listan här > > >). Jag tror många upplever att det är jobbigt och svårt, men här får man färdiga förslag. Riktigt konstruktivt! Det gäller bara att klubbarna hinner med, för motionerna måste skickas in till distrikten senast 15:e november.
– Hon får väldigt mycket skit, men hon gör så mycket som är bra. Jag är imponerad av hur hon orkar kämpa.

Jeanette menar också att valberedningarna har en viktig roll och att även dessa successivt måste bytas ut om man ska kunna hitta rätt kompetens och nya krafter. Och det är inte lätt att hitta rätt personer som vill ställa upp.

– De aktiva har inte tid, så om jag tittar på medelåldern har jag en känsla av att den är väldigt hög bland de som sitter i styrelserna. Men valberedningarna har den största makten, där måste det sitta folk som förstår vad medlemmarna vill. Vi måste få en bra blandning i våra styrelser.

– Sedan kanske inte allt behöver utgå ifrån Strömsholm. Det finns har en känsla av att alla känner alla där och att det är svårt att komma in med nya, eventuellt obekväma, idéer.

De mest flagranta bristerna i Svenska Ridsportförbundets agerande, menar Jeanette, handlar om tiden och öppenheten. Ett exempel är fallet med den svenske fälttävlansryttaren som stängdes av av internationella ridsportförbundet FEI, medan Svenska Ridsportförbundet inte ännu hade valt att agera.
– Det går alldeles för långsamt. Det får inte gå ett halvår att utreda om FEI kan vara så mycket snabbare. Då kan man i alla fall säga att man måste utreda. Man måste kunna informera om processen under processens gång. Det är i kommunikationsvakuum som rykten föds, det vet jag som jobbat med kommunikation i hela mitt yrkesliv.

– Sedan känns det krångligt och obegripligt att ha både en discplinnämnd och ett juridiskt utskott som ska utreda olika fall. Det blir inte tydligt för medlemmarna vad som är vad.

När det gäller det uppmärksammade ”Tränarmålet” som har kostat förbundet 1,4 miljoner i egna advokatkostnader har hon också en hel del att säga. (Läs mer om Tränarmålet > > >)
– Målet handlar om att Svenska Ridsportförbundet har gått emot sina egna stadgar, när man drog in tränarens diplomering. Då är det märkligt att man anlitar advokaten CG Leissner som varit med och beslutat om den åtgärden för att driva frågan i rätten. Ska han alltså tjäna en massa pengar på att försvara sitt eget felaktiga beslut?

Gunnar Larsson, ordförande i Västmanlands distrikt, har sagt att han inte tror att det går att hitta någon som vill ta över ordförandeklubban efter den hårda kritik som Ulf Brömster har fått utstå.
– Jag håller inte med om att det inte kommer att finnas någon kandidat. Jag tror att det kommer att kliva fram någon som är stark och duktig, men det kommer inte att vara ett lätt jobb, säger Jeanett Ernrooth.

Även om Jeanett Ernrooth är kritisk i de här frågorna vill hon ändå framhålla att hon inte tycker att allt är dåligt.
– Jag vill betona att jag inte bara vill slänga skit. Det är jättemycket som är bra också, lägger hon till.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.