Djurplågeri på Island – 5000 ston tappas på blod

Djurrättsorganisationer har filmat övergrepp mot hästar på Island. Dräktiga ston misshandlas och jagas av hundar när man tappar dem på blod för hormontillverkning.

Stona binds upp med huvudet onaturligt högt och utan någon rörelsefrihet.

Djurskyddsorganisationerna Animal Welfare Foundation i Tyskland och Tierschutzbund Zürich i Schweiz har efter sju års undersökningar avslöjat en business i Island som involverar omkring 5000 islandshästar. Det handlar om ”blood farms” där man utvinner blod från dräktiga ston i ett tidigt stadie i upp till tio veckor. Blodet innehåller hormonet PMSG, pregnant mare serum gonadotropin, som huvudsakligen används i industriell grisuppfödning för att öka fertiliteten och synkronisera födslarna.

De flesta tvångsspiltor som används är slitna, med hala golv och vassa utstickande brädor.

Undersökningarna har funnit omfattande brott mot djurskyddet. De flesta stona är halvvilda och knappt hanterade av människor. Det finns filmat material från insamlingen av blod som visar hur man slår hästarna, skriker åt dem och bussar hundar på dem.

En sammanslutning av djurrättsorganisationer kräver nu förbud mot import och produktion av PMSG från EU-kommissionen – något som beslutades redan i oktober 2021 i Europaparlamentet.

Djurrättsorganisationerna har dokumenterat sin research på Island i en film.

Se filmen > > > :

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.