Ebba Berglöf

Ebba Berglöf: Så kommer vi att genomföra säkra tävlingar

Ebba Berglöf och Henriksdals RF kommer att vara en av de första som arrangerar seniortävlingar nu när Sverige öppnar för tävlingar på alla nivåer igen. De har redan planen klar för hur det ska gå till på ett smittsäkert sätt där man uppfyller alla krav och restriktioner.

– Den 16 juni blir den första unghästtävlingen, på en tisdag, berättar Ebba Berglöf, som arrangerar tävlingar hos Rytteriet i Sjöbo genom Henriksdals Ryttarförening.

– Vi har pay and jump den 6-7 juni och även helgen efter. Då kommer vi att kunna öva på hur vi ska göra. Vi har lagt upp ett system för hur vi ska kunna genomföra det på ett bra sätt och nu får vi testa det, säger hon.

Anpassar till restriktionerna

– Vi håller på de här restriktionerna att man inte får vara mer än 50 personer på plats. Man tar bara med sig en hästskötare, det spelar ingen roll om man så har fem hästar med sig.

– Vi vill ha så lite personal som möjligt, men har självklart domare och nödvändiga funktionärer. Vi kommer att vara proffs som står på framhoppningen och hjälper alla att höja och sänka, så man behöver inte ha folk med sig där.

– Det gäller att ha bra och proffsiga funktionärer så man får det att fungera, för vi kan inte ha en enda extra person. Vi kan vara max tio funktionärer inklusive domaren.

Starter i olika heat – en klass kan gå över hela dagen

–  Det blir fasta starttider och vi har i olika heat med en timmes paus emellan grupperna. Vi ändrar höjd inom grupperna och har exempelvis 1.00 och 1.10 i en grupp.

Det kommer möjligen att innebära att en klass kan ridas över flera heat eller grupper. De startande vet alltså inte sin placering i de olika klasserna förrän tävlingsdagen är slut.

– Vi kommer inte att ha några prisutdelningar. Och jag tror inte att folk kommer att förvänta sig några höga premier i det här läget.

Räkna med högre startavgifter

Anläggningen anpassas så att man uppfyller alla restriktioner.

– Vi kommer att ha ett rum där man kan gå in och tvätta händerna, men vi kommer inte att ha någon servering över huvud taget. Vi hade tidigare gjort avtal med en kille om servering och lite längre fram kommer han att kunna ta onlinebeställningar, så att man bara kommer och hämtar ut mat som är packad och klar.

– Vi kommer att ha en som står och kontrollerar på parkeringen så att man inte har med sig flera personer.

Eftersom tävlingarna får färre startande än vanligt måste nog alla ryttare räkna med att det blir högre startavgifter.

– Vi har inte ännu hunnit räkna ut hur mycket vi måste ta i startavgift. Men vi vet att kommer att behöva köra på med långa dagar, åtta på morgonen till åtta på kvällen. För att hålla nere kostnaderna har vi fått vår domare att gå med på att inte ta betalt för de timmar då det blir paus mellan grupperna.

Går ut mjukt

– Vi kommer att fokusera på 90 till kanske 1.40 i början. Nu har ju inte folk tävlat på så länge. Sista helgen i juni har vi en fyrstjärnig tävling och då kommer vi att ha 1.45, kanske 1.50.

– Men folk inser att det kommer inte att bli som det har varit. Man kan inte sitta och fika, det blir inte så socialt. Nu är det jätteviktigt att vi alla visar att vi kan hålla de här avstånden och att vi sköter oss så att vi får fortsätta att tävla.

Tyvärr kan det ju kanske bli så att om inte fotbollssupportrarna sköter sig stänger man ner ALLA tävlingar igen, eller hur?

– Ja, så fort man har med statliga myndigheter att göra blir det så, de har svårt att nyansera. Vi har ju alltid varit den skötsammaste sporten. Jag har fortfarande inte sett några ridsporthuliganer vända upp och ner på stan för att Malin Baryard rev.

– Jag tycker att man kan lobba hårt för ridsporten. Nu har vi chansen att visa att vi kan verkligen sköta oss, att vi kan bättre.

Flera tävlingar inplanerade

Förutom tävlingarna den 16 juni ligger en lång rad tävlingsdagar i kalendern.

– Sedan har vi också tävlingar sista helgen i juni och första helgen i juli inplanerat.

De tävlingar som finns i TDB och ej hunnit ställas in kommer nu också att genomföras, eventuellt med vissa ändringar:

v31 2020-07-30 Henriksdals Ryttarförening Summer Tour Grand Prix
Elit/4*, nationell/3*, regional/2* och lokal/1* tävling i hoppning ridhäst, 90 cm, 150 cm

v33 2020-08-15 Henriksdals Ryttarförening Sommarspelen för ponny
Nationell/3*, regional/2* och lokal/1* tävling i hoppning ponny, 70 cm, 130 cm
Antagen
v35 2020-08-28 Henriksdals Ryttarförening Late Summer Show
Nationell/3*, regional/2* och lokal/1* tävling i hoppning ridhäst, 100 cm, 145 cm

v36 2020-09-04 Henriksdals Ryttarförening Autumn Tour
Nationell/3*, regional/2* och lokal/1* tävling i hoppning ridhäst, 90 cm, 140 cm

v38 2020-09-17 Henriksdals Ryttarförening Världs Ände Grand Prix
Elit/5*, elit/4*, nationell/3*, regional/2* och lokal/1* tävling i hoppning ridhäst, 150 cm

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.